Wykonanie
Tytuł ciasta dość długi a i tak nie zawiera wszystkiego!
Tarta jest bezglutenowa, przepis na nią znalazłam tutaj . Samo ciasto jest świetne, polecam zrobić z dowolnymi
owocami, ja już nie
mogę się doczekać, aż wypróbuję wersję z
truskawką. ;)

Składniki (forma do tarty 30cm):Spód: - 200 g zmielonej
kaszy jaglanej (
mąki jaglanej)- pół kostki
masła- 1/3 łyżeczki
soli- 3 łyżeczki zimnej
wody- 1 czubata łyżka ksylitolu/ brązowego cukru/ innego słodzikaNadzienie:400g
agrestu3 łyżki ksylitolu/ brązowego cukru/ innego zamiennika
Beza:3
białka1/3 szklanki ksylitolu/
brązowego cukruDodatkowo:100g
agrestu na wierzch ciastaPrzygotowanie:Zmieloną
kaszę jaglaną wymieszać w misce z
masłem,
solą,
wodą i
ksylitolem (lub innym zamiennikiem
białego cukru). Ciasto zagnieść, najlepiej rękoma, zawinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na pół godziny.
Agrest pokroić na połówki, włożyć do miseczki, zasypać 3 łyżkami
ksylitolu i zamieszać.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i umieścić w formie do tarty. Ja osobiście nie użyłam wałka i rozprowadziłam je ręcznie. Należy wyłożyć
ciastem spód i boki formy. Widelcem zrobić kilkanaście dziurek na spodzie, wstawić do piekarnika na 10 min, temp. 180 stopni.Ciasto wyjąć z piekarnika, na spodzie rozprowadzić
agrest z
ksylitolem.Z
jajek ubić sztywną pianę, stopniowo dodawać
ksylitolu.Gotową pianą nakryć ciasto, wstawić do piekarnika na 25 minut.Pod koniec pieczenia uchylić piekarnik i ułożyć na wierzchu ciasta pozostałe
owoce agrestu.Uwaga: Użyłam formy do tarty o średnicy 30 cm, jednak lepsza byłaby mniejsza forma :)
