ßßß Cookit - przepis na Syrop z czarnego bzu (hyczka)

Syrop z czarnego bzu (hyczka)

nazwa

Wykonanie

Syrop z czarnego bzu ( hyczka) wzmacnia organizm, jest niezawodny w walce z przeziębieniem, katarem, kaszlem. Działa rozkurczowo, moczopędnie, przeciwzapalnie. My pijemy go cały rok, nie tylko przy przeziębieniach. :)
Syrop można rozcieńczać wodą i spożywać jako napój na zimno lub dodawać do herbaty.
Składniki (przepis na 1,5 l syropu):
1/2 kg ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
750 ml wody
1 cytryna
Przygotowanie:
Z kwiatów obciąć gałązki, zalać przegotowaną, przestudzoną wodą z pokrojoną w plasterki cytryną.
Odstawić pod przykryciem na 48h.
Przez gazę wycisnąć sok, dodać ksylitol i mieszając zagotować.
Jeśli powstanie piana- zabrać ją i gorący syrop wlać do wyparzonego słoika. Zamknąć słoik.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2014/06/syrop-z-bzu-czarnego.html