Wykonanie
Syrop z czarnego bzu ( hyczka) wzmacnia organizm, jest niezawodny w walce z przeziębieniem, katarem,
kaszlem. Działa rozkurczowo, moczopędnie, przeciwzapalnie. My pijemy go cały rok, nie tylko przy przeziębieniach. :)
Syrop można rozcieńczać
wodą i spożywać jako
napój na zimno lub dodawać do
herbaty.

Składniki (przepis na 1,5 l
syropu):1/2 kg
ksylitolu (lub innego zamiennika
cukru)750 ml
wody1
cytrynaPrzygotowanie:Z kwiatów obciąć gałązki, zalać przegotowaną, przestudzoną
wodą z pokrojoną w plasterki
cytryną.Odstawić pod przykryciem na 48h.Przez gazę wycisnąć sok, dodać
ksylitol i mieszając zagotować.Jeśli powstanie piana- zabrać ją i gorący
syrop wlać do wyparzonego słoika. Zamknąć słoik.

