Wykonanie
Dzisiaj kolejne pierogi, tym razem coś dla miłośników
cynamonowych smaków :)
Suszone figi są doskonałym źródłem wapnia, witaminy B6, fosforu, magnezu, żelaza, manganu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, zapobiegają zaparciom, obniżają poziom
cukru i cholesterolu we
krwi. Zalecane są osobom chorym na nadciśnienie tętnicze ze względu na zawartość potasu oraz na anemię, ze względu na wysoką zawartość żelaza.

Składniki (20-25 sztuk):
suszone figi 100gCIASTO:125g
mąki orkiszowej typ 7000.25 szklanki letniej
wodyszczypta
soli1 łyżka
cynamonuPrzygotowanie:
Figi namoczyć w ciepłej wodzie, pokroić na drobne kawałki.
Mąkę wymieszać z
wodą. Dodać łyżkę
cynamonu. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre dodać
mąki.Zagnieść ciasto.Następnie ciasto rozwałkować, wycinać kółka szklanką, nakładać
figi, zamykać.Łyżeczką zrobić wzorki na brzegu.Gotować 8-10 minut.
