Nie będę się wielce rozpisywać na wstępie... Napiszę tylko, że ciastka są przepyszne, mocno orzechowe i sycące :) Pierwszy raz użyłam do wypieku syropudaktylowego i to był strzał w 10, bo oprócz charakterystycznego dla daktyli smaku, nadał ciastkom ciemniejszy kolor. Polecam!Składniki (20szt.)6 łyżek masła orzechowego bez soli i cukru8 łyżek syropudaktylowego3 łyżki oleju rzepakowego2/3 szklanki mąki ryżowej1/3 szklanki skrobi kukurydzianej1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli morskiej miałkiejorzechy włoskie do dekoracji - mogą być inne ale chyba włoskie najlepiej się prezentują ;)Przygotowanie:1. W jednej misce zmiksować/energicznie wymieszać masło orzechowe, syrop i olej do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce wymieszać mąkę, skrobię, sodę i sól.2. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać. Dodać posiekane migdały i ponownie wymieszać. Zostawić masę na 5 min., po czym w rękach uformować małe kulki i je lekko spłaszczyć (do wysokości ok. 1cm). W każde ciastko lekko wcisnąć kawałek orzecha włoskiego.3. Ułożyć na dużej blaszce na papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 175st. C przez ok. 8-10 minut.