Wykonanie
Dzisiaj zwrot w stronę klasyki - kruche ale delikatne, mocno maślane ciasto, w połączeniu ze świeżymi
malinami. Nie wyobrażam sobie, żeby komuś nie posmakowało, chyba, że wybitnie nie lubi
malin ;) Krajanka świetnie smakowała polana niewielką ilością lukru, ale jego dodatek nie jest moim zdaniem konieczny. Warto upiec, zwłaszcza, że przygotowanie wszystkiego nie zajmuje wiele czasu, a i wystąpienie zakalca jest bardzo mało prawdopodobne ;) Na zdjęciu uwieczniona krajanka bezglutenowa (upieczona w formie o wymiarach 21 cm x 28 cm) - jak widać jest bardzo krucha (przy tej ilości
masła raczej normalne), ale nie "sypiąca", bez problemu ją pokroiłam i wyjęłam z formy
łopatką do ciasta. Koniecznie upieczcie, zanim skończą się polskie
maliny!Składniki (na formę o wymiarach ok. 21 cm x 21 cm):Nadzienie:ok. 340 g świeżych
malin1 łyżka
likieru malinowego (użyłam
kokosowego)1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
skrobi kukurydzianej (użyłam ziemniaczanej)Ciasto:220 g miękkiego
masła2/3 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru waniliowego2 szklanki
mąki pszennej (bezglutenowcy: 3/4 szkl.
mąki gryczanej, 1/2 szkl. kukurydzianej, 1/2 szkl. ziemniaczanej, 1/2 szkl. ryżowej)
Lukier:2 łyżki
likieru malinowego (użyłam
kokosowego)
cukier puderFormę wyłożyć papierem do pieczenia.
Maliny opłukać i delikatnie osuszyć, przesypać do miski. Dodać
likier,
sok z cytryny i
skrobię, dokładnie wymieszać, rozgniatając łyżką część
malin. Odstawić na bok.W dużej misce ubijać
masło z
cukrem i
solą przez ok. 5 minut, na średnich obrotach miksera. Dodać
mąkę i
cukier waniliowy, ponownie zmiksować, aby w mieszance nie było widać suchej
mąki (ciasto jest dość rzadkie).3/4 ciasta wyłożyć do formy i wykleić nim spód. Całą zawartość miski z
malinami (razem z
sokiem) rozprowadzić równomiernie po cieście. Pozostałą część ciasta rozkruszyć nad
malinami. Piec w temperaturze 180 º C, przez ok. 45 minut (do zarumienienia ciasta). Wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut, pokroić na kwadraty i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Lukier przygotować miksując 2 łyżki
likieru z
cukrem pudrem - dodając po trochę
cukru, tak, aby uzyskać polewę o ulubionej konsystencji. Udekorować ciasto i podawać.Smacznego!
Źródło przepisu (zmodyfikowanego przeze mnie): http://asimplepantry.com/