Wykonanie

Wspaniały przepis na początek jesieni, która już chyba zawitała na dobre patrząc na to, co dzieje się za oknami. Nie narzekam, bo lubię w taki deszczowy, wietrzny czas zaszyć się w kuchni i piec aromatyczne ciasta, dreptając w puchatych skarpetach i popijając gorącą
herbatę z kubka w koty :) Później jeszcze lepiej jest się usadowić pod ulubionym kocem, z dobrą książką i kawałkiem gorącej drożdżówki... Ta z poniższego przepisu jest jedną z najlepszych jakie
jadłam. Niesamowicie pachnie -
kawą i
czekoladą, jest delikatna i puszysta, w dodatku ma uroczy kształt, który od razu zwrócił moją uwagę podczas szukania inspiracji do nowych wypieków. Przepis jest bardzo dobry, surowe ciasto nie klei się nadmiernie,
daje się łatwo formować, a gotowe drożdżówki nie starzeją się zbyt szybko - przekonacie się, jeśli w ogóle zostanie Wam coś na następny dzień ;) Bułeczki smakują świetnie jedzone na zimno, ale jeśli macie możliwość, podgrzejcie je koniecznie! Wtedy osiągają absolutne apogeum smaku, sos wewnątrz spiralek przytapia się i zapach
kawy roznosi się po całym domu... :) Chyba nie muszę dodatkowo zachęcać?Składniki (na 8-9 bułeczek):Ciasto:1/2 szklanki (115 ml) lekko ciepłego
mleka2 łyżki roztopionego
masła1 i 1/2 łyżeczki
suszonych drożdży2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej3 łyżki
cukru1 duże
jajko2 szklanki (250 g)
mąki pszennejNadzienie:1/4 szklanki (50 g)
brązowego cukru1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1/2 szklanki (150 g) nutelliDo dużej miski wlać ciepłe
mleko i roztopione
masło, wsypać
drożdże (temperatura musi być na tyle niska, żeby ich nie sparzyć). Pozostawić na 5-10 minut. Dodać
kawę,
cukier i
jajko, wymieszać. Stopniowo dodawać
mąkę do mieszanki i wyrabiać ciasto (można za pomocą miksera z końcówkami-hakami). Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać odrobinę
wody i ponownie wyrobić, natomiast jeśli będzie zbyt mokre, dodać trochę
mąki (zbyt duży dodatek sprawi, że drożdżówki wyjdą twarde). Przełożyć ciasto na lekko obsypany
mąką blat i zagniatać przez 7-10 minut, aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od dłoni. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i nakryć suchym ręczniczkiem. Pozostawić w cieple, do podwojenia objętości (1,5- 2 h).Po wyrośnięciu ciasta, wymieszać
kawę z
brązowym cukrem. Ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na podsypanym
mąką blacie na kształt prostokąta o wymiarach ok. 28 x 38 cm. Posmarować równomiernie nutellą i posypać mieszanką
cukru z
kawą, pozostawiając wzdłuż dłuższych
boków 1,5 cm marginesu. Zwinąć wzdłuż dłuższego
boku jak roladę. Końce można odciąć i upiec osobno, ponieważ będą się one nieco różniły od pozostałych drożdżówek. Roladę pokroić na paski szerokości 3,5-4 cm.Spiralki przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć równomiernie pamiętając, że każda jeszcze wyrośnie. Nakryć ręczniczkiem i pozostawić na 45 min- 1 h do podwojenia objętości. Na tym etapie można też nakryte drożdżówki włożyć na noc do lodówki, a upiec dopiero rano. Piec w temperaturze 190 º C przez 15-20 minut, lub do momentu kiedy drożdżówki ładnie się przyrumienią. Najlepiej podawać na ciepło.Smacznego!



Źródło przepisu: http://www.pastryaffair.com/