Wykonanie

Tym razem wypiek autorstwa mojej mamy. Wiele
razy robiła dla mnie i brata bezglutenowe
słodycze, ale nigdy nie myślała o zapisywaniu proporcji. W ten sposób straciliśmy kilka genialnych przepisów, więc kiedy przyjechałam na ferie do domu, od razu zaczęłam notować kiedy mama wyjmowała składniki na oponki. Ciasto jest przyjemne w zagniataniu i wałkowaniu, łatwo też wycina się w nim kształty. Dzięki dużej ilości
mąki kukurydzianej oponki mają śliczny żółty kolor. Mam nadzieję, że przepis się komuś przyda i pomoże utrzymać dietę :) Pamiętam, jaka byłam zawiedziona smakiem bezglutenowych pączków, które zrobiłam dawno temu z gotowego
miksu mąk... Zraziło mnie to bardzo do dalszych prób stworzenia przysmaków na Tłusty Czwartek w wersji bezglutenowej. Na szczęście po paru latach okazało się, że jednak można zrobić coś dobrego, ale lepiej zaufać własnej inwencji i poeksperymentować... ;)Składniki (na ok. 18 oponek):
mąka: 60 g
skrobi kukurydzianej, 140 g
mąki kukurydzianej, 80 g
mąki ziemniaczanej (+ ok. 10-20 g do podsypywania) -> w wersji zwykłej: 250 g
mąki pszennej250 g
sera białego125 ml kwaśnej
śmietany2
żółtka1/4 szklanki
cukrumała saszetka
cukru waniliowegopłaska łyżeczka
sody2 łyżki wódki/spirytusu
Mąkę przesiać,
ser przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 7 mm - 1 cm i wykrawać koła przy pomocy szklanki. Mniejsze kółeczka wycinać np. kieliszkiem. Oponki smażyć na gorącym, głębokim tłuszczu najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony, do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać
cukrem pudrem i podawać.Smacznego!

