ßßß Cookit - przepis na Oponki serowe bezglutenowe

Oponki serowe bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Tym razem wypiek autorstwa mojej mamy. Wiele razy robiła dla mnie i brata bezglutenowe słodycze, ale nigdy nie myślała o zapisywaniu proporcji. W ten sposób straciliśmy kilka genialnych przepisów, więc kiedy przyjechałam na ferie do domu, od razu zaczęłam notować kiedy mama wyjmowała składniki na oponki. Ciasto jest przyjemne w zagniataniu i wałkowaniu, łatwo też wycina się w nim kształty. Dzięki dużej ilości mąki kukurydzianej oponki mają śliczny żółty kolor. Mam nadzieję, że przepis się komuś przyda i pomoże utrzymać dietę :) Pamiętam, jaka byłam zawiedziona smakiem bezglutenowych pączków, które zrobiłam dawno temu z gotowego miksu mąk... Zraziło mnie to bardzo do dalszych prób stworzenia przysmaków na Tłusty Czwartek w wersji bezglutenowej. Na szczęście po paru latach okazało się, że jednak można zrobić coś dobrego, ale lepiej zaufać własnej inwencji i poeksperymentować... ;)
Składniki (na ok. 18 oponek):
mąka: 60 g skrobi kukurydzianej, 140 g mąki kukurydzianej, 80 g mąki ziemniaczanej (+ ok. 10-20 g do podsypywania) -> w wersji zwykłej: 250 g mąki pszennej
250 g sera białego
125 ml kwaśnej śmietany
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
mała saszetka cukru waniliowego
płaska łyżeczka sody
2 łyżki wódki/spirytusu
Mąkę przesiać, ser przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 7 mm - 1 cm i wykrawać koła przy pomocy szklanki. Mniejsze kółeczka wycinać np. kieliszkiem. Oponki smażyć na gorącym, głębokim tłuszczu najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony, do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2014/02/oponki-serowe-bezglutenowe.html