Wykonanie

Najlepsze ciasto
czekoladowe, jakie kiedykolwiek robiłam. Przepis tak kochany, że nie wyobrażam sobie bardziej przyjaznego; wykorzystywany w moim domu najczęściej ze wszystkich, które zebrałam. Ciasto udaje się zawsze, nawet bez jednego z
jajek, czy ze zmniejszoną ilością któregoś ze składników- przygotowanie jest zupełnie bezstresowe, a brak
mąki w przepisie sprawia, że nie da się uzyskać zakalca! Dodatkowo jest to ułatwieniem dla bezglutenowców- nie ma
mąki, nie ma proszku, więc wszelkie problemy związane z przygotowaniem bezglutenowego ciasta mamy z głowy. Zauważyłam też, że wyjątkowo smakuje nie tylko mojej rodzinie, ale również gościom i znajomym, którzy
mieli okazję je spróbować. Kiedy nie wiem co upiec, wybieram to ciasto i nie zdarzyło się, żeby nie zebrało wielu pochwał ;). Z wyglądu przypomina bardzo brownies ale moim zdaniem jest o wiele lepsze- ma lżejszą strukturę, zupełnie nie gliniastą, a smak tak samo mocno
czekoladowy. Charakterystyczne dla tego ciasta jest zapadanie się podczas stygnięcia, nie należy się tym zupełnie przejmować. To jeden z tych przepisów, które MUSICIE wypróbować...Składniki:125 g
masła250 g ciemnej
czekolady6
jajek250 g
cukruopcjonalnie: 4 łyżki ulubionego
likieru (
pomarańczowy,
kawowy,
migdałowy itd.)Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C (z termoobiegiem 160 º C).
Masło pokroić na kawałki, czeko ladę połamać na kostki i wrzucić do naczynia. Roztopić wszystko w kąpieli
wodnej (lub użyć garnka o grubym dnie i postawić go na małym ogniu). Od czasu do czasu mieszać i zdjąć z ognia, gdy masa będzie jednolita. Odstawić do wystygnięcia. Oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka ubić z
cukrem, do u zyskania gęstego, jasnego kremu. Dodać
likier i wymieszać. Do masy
żółtkowej dodawać po łyżce przestudzoną masę
czekoladową i mieszać. Na koniec ubić
białka ze szczyptą
soli, wyłożyć na masę i delikatnie wmieszać łyżką.Formę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wygładzić jego powierzchnię. Piec przez ok. 45 minut (obserwować, czy wierzch ciasta nie zaczyna się przypalać; próba "suchego patyczka" jest nieprzydatna, ciasto zawsze jest bardzo mokre w środku). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić (ciasto zapadnie się w środku). Podawać samo, lub z dodatkiem
bitej śmietany na wierzchu.Smacznego!


Źródło przepisu: "Rozkosz dla wszystkich zmysłów.
Czekolada"