Wykonanie
Paszteciki z
pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione
pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z
pieczarkami.Paszteciki z gotowego
ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie
pieczarek, a reszta ,,robi się sama".
Pieczarkowego farszu nie należy nakładać zbyt oszczędnie, powinien wypełniać ciasto po brzegi, jak na domowe paszteciki przystało.


Składniki:świeże
ciasto francuskie (50x25 cm)500 g
pieczarek1 duża
cebula1 łyżka
masła klarowanego
sól,
pieprz mielony,
kolendra mielona
mleko skondensowane lub
białko do posmarowania ciastaPrzygotowanie:
Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym
masłem klarowanym.
Cebulę drobno pokroić i dodać do
pieczarek. Całość posolić i smażyć na średnim ogniu.Posolone
pieczarki puszczą
wodę, która powinna odparować.
Pieczarki i
cebulę smażyć do miękkości.Po przestudzeniu doprawić farsz
solą,
pieprzem i
kolendrą .Farsz wyłożyć na
ciasto francuskie, zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki.Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Każdego pasztecika posmarować
mlekiem skondensowanym .Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego