ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Paszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami.
Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek, a reszta ,,robi się sama". Pieczarkowego farszu nie należy nakładać zbyt oszczędnie, powinien wypełniać ciasto po brzegi, jak na domowe paszteciki przystało.
Składniki:
świeże ciasto francuskie (50x25 cm)
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz mielony, kolendra mielona
mleko skondensowane lub białko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym.
Cebulę drobno pokroić i dodać do pieczarek. Całość posolić i smażyć na średnim ogniu.
Posolone pieczarki puszczą wodę, która powinna odparować.
Pieczarki i cebulę smażyć do miękkości.
Po przestudzeniu doprawić farsz solą, pieprzem i kolendrą .
Farsz wyłożyć na ciasto francuskie, zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki.
Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdego pasztecika posmarować mlekiem skondensowanym .
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/07/paszteciki-z-pieczarkami.html