ßßß
Domowe batony musli :) Od Julity Bator z "Zamień chemię na jedzenie". Tylko bez cukru, bo są wystarczająco słodkie.Składniki:25g migdałów50g daktyli suszonych40g żurawiny50g płatków owsianych górskich20g ekspandowanego amarantusa30g sezamu100g miodu50g masłaMigdały posiekać, daktyle i żurawinę pokroić. Migdały podprażyć na suchej patelni, po chwili dodać do do nich płatki owsiane i razem podpiec. Na końcu dodać sezam co chwilę mieszając.W rondelku roztopić masło i miód. Delikatnie gotować około 2 minuty. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Przelać całość do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (12x22cm), a po wystudzeniu włożyć ją do lodówki. Po kilku godzinach wyjąć, pokroić w plastry i przechowywać pooddzielane papierem do pieczenia, żeby się nie sklejały.