ßßß Cookit - przepis na Świeżynka mazurska

Świeżynka mazurska

nazwa

Wykonanie

Świeżynka, czyli łopatka zapiekana w cebuli.
Składniki:
-ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej
-4-5 cebul
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz ziołowy i naturalny
-olej
-1/2 szklanki wody
Mięso kroimy w plastry i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i naturalnym.
Pozostawiamy na ok. godzinę.
Cebulę i czosnek kroimy.
Mięso podsmażamy z obu stron na oleju.
Po podsmażeniu mięsa na tej samej patelni i pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę i czosnek.
Dolewamy wodę i chwilę gotujemy.
Do mięsa ułożonego w naczyniu żaroodpornym przekładamy zawartość patelni,
przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 90 minut.
Gotowe.
Równie dobrze smakuje jako mięso do obiadu jak i jako wkład do kanapek.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/04/swiezynka-mazurska.html