Wykonanie


Lubimy nasz
chleb i chyba dlatego wykorzystujemy ciasto
chlebowe do różnych potraw.
Biała kiełbasa zapieczona w cieście
chlebowym to rewelacyjna kanapka a sama babamoże być ozdobą stołu..Smakuje wyjątkowo.Składniki:-2
białe kiełbaski-4 dkg
drożdży-250 ml
wody-ok. 3 szklanki
mąki-łyżeczka
cukru-płaska łyżeczka
soli
Drożdże rozcieramy z
cukrem.Dodajemy połowę ciepłej
wody i pół szklanki
mąki.Powstanie rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia.Następnie dodajemy resztę
wody,
sól i pozostałą
mąkę.Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosło.

Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną
mąką i formujemy prostokąt.Z
kiełbasy zdejmujemy osłonki i układamy
mięso na cieście.Zwijamy w rulon.

Rulon przekładamy do natłuszczonej formy babkowej z kominem ( średnica ok. 23 cm) pamiętając, aby łączenie ciasta było na spodzie.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut.Na 5 minut przed wyciągnięciem wierzch baby smarujemy gęstym krochmalem.

Po wyciągnięciu z formy całą babę smarujemy krochmalem i ponownie, ale już bez formywstawiamy do piekarnika na ok. 5 minut.Baba jest gotowa.

Smacznego!