Wykonanie
Dziś trochę inne wydanie kotleta
z piersi kurczaka na niedzielny obiad.Zrobimy sobie
faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu.Składniki, to:-oczywiście
pierś z kurczaka-2
jajka-
płatki kukurydziane-
przyprawa do kurczaka-
przyprawa barbecue-
olejPierś dzielimy na plastry, układamy na folii, przykrywamy folią i lekko rozbijamy.
Obsypujemy z obu stron
przyprawą do kurczaka i
przyprawą barbecue.Nacinamy plastry, jak do
faworków, przekręcamy i gotowe.
Płatki kukurydziane rozgniatamy, np. wałkiem.Rozbijamy 2
jajka, dodajemy po troszku
przyprawy do kurczaka i barbecue.
Rozgrzewamy
olej.
Faworki najpierw otaczamy w płatkach, następnie moczymy w
jajku, ponownie w płatkach i na patelnię.Smażymy na niewielkim ogniu kilka
razy obracając, aż uzyskają złocisty kolor.
Zdejmujemy z patelni, odsączamy z
oleju na papierze a
potem już tylko na talerz.Możemy dodać ziemniaczki z
koperkiem i surówkę z
marchewki i
jabłka.To jest pyszne!
Smacznego!