Wykonanie
Jeśli znudziła Wam się tradycyjna panierka na
filecie z kurczaka to polecam zrobić kotleciki drobiowe w panierce z
płatków kukurydzianych. Panierka jest złocista i niebywale chrupiąca a filet soczysty. Zamiast filetu możecie równie dobrze użyć
schabowego i tak nieco inaczej przygotować dzisiejszy obiad.Składniki na 3 kotleciki :pół większego
filetu z kurczaka4 duże garści
płatków kukurydzianych2
jajkapół łyżeczki
przyprawy Kucharek50 gr
margaryny i 2-3 łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowanie :Filet oczyszczam z błonek i kroję na 3 ok 1cm plastry, delikatnie rozbijam tłuczkiem. 2
jajka wbijam do misy dodaję pół łyżeczki Kucharka i dobrze je mieszam po czym wkładam przekrojony filet do
jajek na ok 30 minut i wkładam do lodówki.
Płatki kukurydziane przesypuję do woreczka, kładę na desce i ręcznie ugniatam co chwilę je mieszając ( można użyć wałka ) i przesypuję na talerz.Rozgrzewam tłuszcz na patelni i wyciągam filety z lodówki. Filety obtaczam tylko w rozdrobnionych płatkach i kładę na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażę kilka minut na piękny złocisty kolor panierki z jednej i drugiej strony.Na zdjęciu moja propozycja podania na obiad - z
ziemniakami i
kapustą po góralsku.