ßßß Cookit - przepis na Nalewki cioci Celinki

Nalewki cioci Celinki

nazwa

Wykonanie

Nalewki mają już swoją tradycję, robione od kilku lat i zawsze smakują rewelacyjnie.
Mają swoją moc i co najważniejsze działanie zdrowotne.
NALEWKA PORZECZKOWA
-50 dkg dojrzałej czarnej porzeczki
-0,5 l spirytusu
-0,25 l wódki czystej
-40 dkg cukru
Porzeczki wsypujemy do słoja i zalewamy wódką i spirytusem.
Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni.
Po tym czasie zlewamy alkohol a do pozostałych owoców wsypujemy cukier i stawiamy
w ciepłym miejscu aż do rozpuszczenia cukru.Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem.
Uzyskany syrop z owoców mieszamy z wcześniej zlanym alkoholem.
Przelewamy do butelek i po kilku tygodniach możemy przystąpić do degustacji.
NALEWKA MALINOWA
-1 litr dojrzałych malin
-0,75 kg cukru
-0,25 l spirytusu
-1 litr czystej wódki
Maliny wsypać do słoja, zasypać cukrem.
Następnego dnia wlać wódkę i odstawić słój na 4 tygodnie.
Po tym czasie przecedzić przez gazę, dodać spirytus, wymieszać i przelać do butelek
z ciemnego szkła.
Odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące.
Potem dodać do herbatki i zachwycać się smakiem ( idealna na zimowe przeziębienia).
NALEWKA ORZECHOWA
-7 zielonych włoskich orzechów
-2 szklanki czystej wódki
-1 szklanka spirytusu
-2 szklanki wody
-20 dkg cukru
Orzechy muszą być narośnięte, ale zielone.
Należy je posiekać ( proponujemy założyć rękawice gumowe,
aby uniknąć mocnego zabarwienia dłoni przez garbniki zawarte w orzechach).
Włożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni.
Od czasu do czasu potrząsnąć słojem.
Zagotować wodę z cukrem i wystudzić.
Przecedzić orzechy.
W dużym naczyniu wymieszać wodę z cukrem, macerat i spirytus.
Rozlać do butelek i pozostawić na 6 miesięcy ( to dość długo, ale warto poczekać).
Ta nalewka świetnie leczy wszelkie problemy żołądkowe, ale nie szkodzi tym, którzy
problemów żołądkowych nie mają.
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/08/nalewki-cioci-celinki.html