Wykonanie
Nalewki mają już swoją tradycję, robione od kilku lat i zawsze smakują rewelacyjnie.Mają swoją moc i co najważniejsze działanie zdrowotne.
NALEWKA PORZECZKOWA-50 dkg dojrzałej
czarnej porzeczki-0,5 l
spirytusu-0,25 l
wódki czystej-40 dkg
cukruPorzeczki wsypujemy do słoja i zalewamy
wódką i
spirytusem.Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni.Po tym czasie zlewamy
alkohol a do pozostałych
owoców wsypujemy
cukier i stawiamyw ciepłym miejscu aż do rozpuszczenia
cukru.Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem.Uzyskany
syrop z
owoców mieszamy z wcześniej zlanym
alkoholem.Przelewamy do butelek i po kilku tygodniach możemy przystąpić do degustacji.
NALEWKA MALINOWA-1 litr dojrzałych
malin-0,75 kg
cukru-0,25 l
spirytusu-1 litr
czystej wódkiMaliny wsypać do słoja, zasypać
cukrem.Następnego dnia wlać
wódkę i odstawić
słój na 4 tygodnie.Po tym czasie przecedzić przez gazę, dodać
spirytus, wymieszać i przelać do butelekz ciemnego szkła.Odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące.
Potem dodać do
herbatki i zachwycać się smakiem ( idealna na zimowe przeziębienia).
NALEWKA ORZECHOWA-7 zielonych
włoskich orzechów-2 szklanki
czystej wódki-1 szklanka
spirytusu-2 szklanki
wody-20 dkg
cukruOrzechy muszą być narośnięte, ale zielone.Należy je posiekać ( proponujemy założyć rękawice gumowe,aby uniknąć mocnego zabarwienia dłoni przez garbniki zawarte w orzechach).Włożyć do słoja, zalać
wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni.Od czasu do czasu potrząsnąć słojem.Zagotować
wodę z
cukrem i wystudzić.Przecedzić
orzechy.W dużym naczyniu wymieszać
wodę z
cukrem, macerat i
spirytus.Rozlać do butelek i pozostawić na 6 miesięcy ( to dość długo, ale warto poczekać).Ta
nalewka świetnie leczy wszelkie problemy żołądkowe, ale nie szkodzi tym, którzyproblemów żołądkowych nie mają.