Wykonanie

Placki z
cukinii to nic odkrywczego, ale mogą
mieć tyle odmian, że każdy znajdzie jakąś dla siebie wyjątkową. Jedną z najbardziej udanych jest ta z dodatkiem
mozzarelli, której ciągnące się kawałki urozmaicają strukturę placuszków. Do tego
oregano i mamy wersję włoską ;) Ale
mozzarellę można zastąpić np.
fetą, a
oregano -
miętą. Warto trochę pokombinować :) Placki nadają się na szybki, niskokaloryczny, ale sycący obiad. Polecam!Placki z
cukinii z
mozzarellą- 500g
cukinii-
pieprz,
sól- 2
jajka- 125g
mozzarelli light- 1 łyżka
oregano- 75 g
mąki pełnoziarnistej1)
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i lekko odcisnąć.2) Dokładnie wymieszać ze sporą ilością
pieprzu i
soli,
jajkami,
mozzarellą pokrojoną w kostkę,
oregano i
mąką.3) Nakładać na rozgrzaną patelnię z małą ilością
oleju i smażyć po ok. 2 minuty na stronę.4) Podawać np. z
jogurtem greckim i
sałatą.Czas przygotowania: 20 minutLiczba sztuk: 10Kaloryczność jednej sztuki: 70 kcal