Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja mogłabym jeść azjatyckie dania
makaronowe codziennie. (No, może prawie codziennie;D) I bardzo się zdziwiłam, kiedy sobie uświadomiłam, że nie
jadłam żadnego już od kilku miesięcy! Nie pozostało nic innego, jak tylko zabrać się za jakiś przepis. Zdecydowałam się na
makaron jajeczny z polędwiczką wieprzową w
sosie hoisin i usmażonymi na chrupko plasterkami
czosnku. Efekt był niesamowity. Soczyste
mięso, aromatyczny, słodko-kwaśny sos,
dymka i
czosnek to doskonałe połączenie. Danie można w dodatku bardzo szybko przygotować, ale jest tak smaczne, że nie warto czekać z jego przyrządzeniem tylko na te dni, w których brakuje czasu.Nudle z
wieprzowiną w
sosie hoisin i chrupiącym
czosnkiem- 125 chińskiego
makaronu jajecznego- 225g
wieprzowiny (u mnie
polędwiczki)- 1/2 łyżeczki
cukru- 1/2 łyżki
oleju arachidowego- 2 łyżki
octu ryżowego- 2 łyżki czerwonego
octu winnego- 2 łyżki
sosu hoisin- 1
dymka- 1 łyżka
oleju(aromatyzowanego
czosnkiem)- 1 ząbek
czosnku1)
Mięso pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miseczki i wymieszać z
cukrem.2) Na dużym ogniu rozgrzać wok lub patelnię i wlać
olej arachidowy.3) Rozgrzać go, wrzucić
mięso i smażyć przez 3 minuty, mieszając.4) Zdjąć je z patelni, odłożyć i nie dopuścić do wystygnięcia.5) Wlać oba rodzaje
octu i podgrzewać, aż zostanie ok. połowy.6) Dodać
sos hoisin i
dymkę pokrojoną ukośnie w grube plasterki.7) Smażyć, aż pozostanie połowa sosu, przelać go do
mięsa i wymieszać.8) Szybko wytrzeć patelnię do sucha i ponownie rozgrzać.9) Wlać
olej czosnkowy, rozgrzać i dodać
czosnek pokrojony w cienkie plasterki.10) Smażyć przez 30 sekund, mieszając, wyjąć z patelni i odłożyć.11) Przygotowany w międzyczasie lub wcześniej
makaron przełożyć na patelnię.12) Podgrzać, przełożyć do miseczek, rozłożyć na nim
mięso, posypać
czosnkiem i podawać.Przepis z książki "Doskonała chińszczyzna" wyd. Parragon.Czas przygotowania: 25 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 460 kcal