Wykonanie

Kolejne pyszne,
śniadaniowo-deserowe
ciasteczka owsiane! Tym razem ze wspaniale uzupełniającymi się dodatkami: słodką
czekoladą i lekko kwaskowatymi
suszonymi morelami (zwykle jem te naturalnie suszone, ale tu najlepiej sprawdziły się te powszechnie dostępne). Powinny Wam smakować - w zasadzie trudno wyobrazić sobie, by mogło być inaczej;) Oprócz tego są szybkie i proste w przygotowaniu, wystarczy nałożyć porcje ciasta łyżką na blachę. Świetnie nadają się jako całkiem zdrowa przekąska na drugie śniadanie - są spore, więc nawet jednym
ciasteczkiem można się najeść, choć na jednym pewnie mało kto poprzestanie;)
Ciasteczka owsiane z
czekoladą i
suszonymi morelami- 100g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 85g
płatków owsianych- 1/2 łyżeczki
sody- szczypta
soli- 110g miękkiego
masła- 125g
brązowego cukru- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 1
jajko- 85g łezek z ciemnej
czekolady- 100g
suszonych moreli1) Wymieszać
mąkę,
płatki owsiane,
sodę i
sól.2) W drugiej misce utrzeć
masło z
cukrem na lekką masę.3) Dodać esencję
waniliową i
jajko i miksować ok. 1 minuty.4) Stopniowo dodawać
mąkę, krótko miksując.6) Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.7) Po tym czasie nabierać czubate łyżki ciasta i kłaść na blachy wyłożone papierem do pieczenia w odstępach 5 cm.8) Piec w temperaturze 180 st. C przez 18-20 minut,aż będą lekko brązowe na brzegach, a w środku nadal miękkie.Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba sztuk: 18Kaloryczność jednej sztuki: 155 kcal