Wykonanie
Chyba znalazłam swoją ulubioną kanapkę. No dobrze, przesadzam, bo przecież istnieje tyle kompozycji
smakowych, które też są świetne, ale zestawienie
kurczaka,
konfitury figowej,
sera pleśniowego i
rukoli znajduje się w czołówce. Do tego chrupiące
pieczywo i już mamy obiad lub lunch doskonały, w którym współgrają smaki słodki, słony i ostry. By go przygotować, nie potrzeba wielu składników ani długiego stania w kuchni, w dodatku można wykorzystać
kurczaka, który zostaje z poprzedniego dnia, a i tak efekt jest niesamowity.

Panini z
kurczakiem i
konfiturą figową- 1 pojedyncza
pierś z kurczaka-
sól,
pieprz- 1 duża ciabatta lub dwie małe- 2 łyżki
konfitury figowej (80g)- kawałek (30g)
sera z niebieską pleśnią- duża garść
rukoli1)
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, lekko doprawić i usmażyć lub wykorzystać wcześniej przygotowane.2) Ciabattę przekroić na pół i górną część posmarować
konfiturą.3) Na dolnej połowie rozłożyć plastry
sera, a na nim
kurczaka.4) Przykryć drugą częścią i podgrzewać z obu stron na patelni, aż się zrumienią.5) Zdjąć z patelni, na
kurczaku rozłożyć
rukolę, z powrotem złożyć kanapkę i przekroić na pół, jeśli używamy większej ciabatty.Przepis stąd .Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 520 kcal