Wykonanie

Ciasto z
orzechami laskowymi i świeżymi
figami wg przepisu Billa Grangera z książki "Holiday" na pewno będzie Wam smakować. Ładnie wypieczone, a jednocześnie bardzo wilgotne. Trudno poprzestać na jednym kawałku, choć jest dość słodkie (i takie ma być). Nie ma to jednak większego znaczenia, bo jest po prostu pyszne - wyraziste i bogate w smaku.
Orzechy są dobrze wyczuwalne i świetnie pasują do fig. Jeśli będziecie akurat
mieć te ostatnie, warto wykorzystać je właśnie do tego ciasta.Ciasto z
orzechami laskowymi i świeżymi
figami- 125g
masła w temperaturze pokojowej- 150g drobnego
cukru- 75g zwykłej
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3
jajka- 100g mielonych
orzechów laskowych- 50g drobno posiekanych
orzechów laskowych- 8-10 fig, przekrojonych na pół1)
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę (3-5 minut).2)
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać do miski.3) Dodawać je do
masła na zmianę z
jajkami, dokładnie miksując.4) Wmieszać mielone
orzechy, a następnie posiekane.5) Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.6) Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.7) Na wierzchu ułożyć
figi przecięciem do góry.8) Piec w temperaturze 180 st. C przez 55 minut do godziny.9) Wyjąć i zostawić do przestudzenia, podawać polane
miodemalbo z
bitą śmietaną lub z
lodami.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 8Kaloryczność jednej porcji: 410 kcal