Wykonanie
dla jednych do czeski placek, dla innych miodownik, dla innych snikers. zwał jak zawał, w każdym razie chodzi o kruche ciasto na miodzie , przełożone
marmoladą lub kremem grysikowym, a na wierzch
orzechy w karmelu lub
polewa czekoladowa. piekłam różne, ale najbardziej do mnie przemawia opcja z
marmoladąi
orzechami w karmelu.składniki na placki ( ja zrobiłam 3 , można zrobić 4 cieńsze lub 2 grubsze) piekłam na małej blaszce ( 23x23)3 szklanki (z czubem )
mąki tortowej3/4 szklanki
cukrukostka
masła2
jajka5 łyżek
miodu2 łyżeczki
sody z podanych składników zagniatam ciasto, dziele 3 części, każdą wałkuje na wymiar blachy ( odrysowuje kształt na papierze , następnie rozpłaszczam i wałkuje do pożądanego kształtu) . piekę najpierw 2 placki przy jednej turze , w temp.150 stopni z termo aż będą ładnie złote - ok 20 minut. w międzyczasie przygotowuję
orzechy w karmelu :składniki :1 szklanka posiekanych
orzechów3 łyżki
miodu1/4 kostki
masła1/2 szklanki
cukrumiód,
masło i
cukier wrzucam do garnka i gotuje do połączenia składników, dodaje
orzechy i gotuje jeszcze chwile, aż masa ciut zgęstnieje. gorącą masę wykładam na wierzch trzeciego placka i piękę tak jak poprzednie.zostawiam do wystygnięcia ( ważne ,żeby ich nie ruszać bo mogą się połamać jeśli są ciepłe).zimne placki przekładam
marmolada (lub jak w tym
galaretką z
czarnej porzeczki).wiem , że to trudne ale najlepiej zostawić ciasto na kilka godzin aby się przegryzło.jest idealny na 2gi dzień.