ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z buraczków z grzankami

Zupa krem z buraczków z grzankami

nazwa

Wykonanie

No nie wiem jak u Was, ale u mnie kwiecień plecień...jeszcze chwilkę temu 20 stopni na plusie, a teraz 0 stopni wydaje się być ciężkim mrozem (troszkę przerysowałam). Gęsta i pożywna zupka, z samych warzyw, z chrupiącymi grzankami, pozostająca w temacie danie lekkostrawne.
Przepis:
włoszczyzna
buraczki 3-4 średnie sztuki
oliwa
sól, pieprz
kilka kromek chleba razowego
zioła prowansalskie
Z zupą jak zawsze, zaczynamy od wywaru z włoszczyzny, dorzucam liść laurowy. Ugotowane buraki i pozostałe warzywa miksuję. I znowu chwilkę podgrzewam i doprawiam, delikatnie. Kromki chleba dzielę na jeszcze mniejsze części, i podsmażam na oliwie. Przyprawiam je mocno ziołami prowansalskimi. I gotowe.
Wartość kaloryczna dla 1 porcji (300 ml):
Energia: 214 kcal
Białko: 7,26 g
Węglowodany: 42 , 66 g
Tłuszcz: 5 , 43 g
Błonnik: 9 , 13 g
Żelazo: 4 , 1 g
Ten posiłek, zapewnia przynajmniej 20% RDA na żelazo ( kobiety >18 r.ż.), przyjmując wersję bardziej optymistyczną (czyli niższy zakres normy) to 44% RDA.Jednak spożycie to jedno a wchłanianie drugie. Dobrze byłoby zjeść po zupie truskawki, pomarańcze lub napić się soku z czarnej porzeczki, który zwiększy wchłanialność żelaza. Pisząc ogólnikowo: dostarczy witaminę C.
Smacznego i rozgrzewającego posiłku! Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2014/04/zupa-krem-z-buraczkow-z-grzankami.html