ßßß Cookit - przepis na Sałatka na ciepło.Połączenie ogórka z ziemniakiem.

Sałatka na ciepło.Połączenie ogórka z ziemniakiem.

nazwa

Wykonanie

Patrząc na temperaturę tej zimy (wciąż na "+") myślę,że lekka sałatka na bazie sałaty masłowej może Was zadowolić. Dodając do tego noworoczne postanowienia o diecie i zmianie nawyków żywieniowych można by właśnie zacząć tą oto pozycją kulinarną. Dlaczego? Już wyjaśniam.
Sałatki należą do potraw zwykle niskokalorycznych, lekkich i pożywnych. Zwykle :) Ta wersja prawie wszystkiemu odpowiada. Tym jedynym, powiedzmy sobie, minusem może być forma w jakiej podałam w niej ziemniaki. Choć skłamałabym gdybym nie napisała,że zrobiłam to celowo :)
Ale po kolei. Zacznijmy od składników na 2 porcje:
sałata masłowa (zwykła)-10 listków średnich
ziemniaki- 6 sztuk średnich
ogórek konserwowy- 4 szt. średnie
jogurt naturalny (lepszy będzie rzadki, ale pozostawiam do wyboru)-mały kubeczek
odrobina soli
Przygotowanie bardzo proste: sałatę umyć i porozrywać tyle listków sałaty ile chcecie.Ułożyć na talerzu. Pokroić ogórek konserwowy,w kostkę i ułożyć na sałacie.Polać jogurtem, i posypać solą, dla zmiękczenia sałaty.(Jeśli sałatkę przygotowujecie bezpośrednio przed podaniem). I teraz celowe podsmażenie * pokrojonych w plastry ziemniaków, wcześniej ugotowanych. Można na oleju lub bez, jeśli ktoś z Was ogranicza tłuszcze.Kiedy ziemniaki uzyskają inny kolor, i taką warstwę charakterystyczną dla podsmażenia, można ułożyć je na talerzu. Jeśli solicie ziemniaki podczas gotowania, to już na patelni nie trzeba. Całość posypać koperkiem.
Sałatkę można jeść na ciepło-za sprawą ziemniaków, lub na zimno po przestudzeniu, i zabrać ją ze sobą. Choć w wersji na ciepło smakuje lepiej.
* celowe podsmażenie - miałam na myśli propozycję dla osób,które wyobrażają sobie sałatki tylko z surowych lub gotowanych warzyw, i widzą je jako jałowe. Podsmażenie może być fajnym przejściem z dotychczasowego przyzwyczajenia do diety, na np.: noworoczne postanowienia. A jak ktoś bardzo liczy kalorie to podsmażenie może być bez tłuszczu, na patelni teflonowej.
Pomysł na połączenie tych składników był jak dotychczas z eksperymentu + tego,co mam w lodówce :)
Jeśli macie ochotę dowiedzieć się jak wygląda kaloryczność tej sałatki,jej skład odżywczy, to dajcie znać.
Przepis bierze również udział w akcji:
Źródło:http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2014/01/saatka-na-ciepopoaczenie-ogorka-z.html