ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowo-orzechowy.

Mazurek czekoladowo-orzechowy.

nazwa

Wykonanie

Mazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. W ubiegłym roku przygotowałam mazurek kajmakowy (klik), bo to mój ulubiony, a zaraz po nim jest właśnie czekoladowo-orzechowy. Jest to jeden z łatwiejszych mazurków. Nie dość, że spód i pomadę robi się expresowo, to w smaku jest bardzo pyszny. Posmakuje wszystkim.
składniki na ciasto:
170 g mąki pszennej tortowej
120 g orzechów laskowych
30 g cukru
130 g zimnego masła
1 jajko
pomada:
400 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi
100 ml śmietanki kremówki 30%
przygotowanie:
orzechy mielimy drobno w blenderze. dodajemy do mąki przesianej na stolnicę. następnie dodajemy cukier, masło pokrojone w kawałki oraz jajko. siekamy nożem do połączenia się składników aż powstanie drobna kruszonka, a następnie szybko zagniatamy łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. owijamy folią i dobrze chłodzimy w lodówce min. 60 minut. schłodzone ciasto rozkładamy odrywając po kawałku w formie na dużą tartę (średnica 27 cm), nakłuwamy widelcem z wierzchu i jeszcze chłodzimy w lodówce 30 minut. pieczemy w 180 stopniach (góra dół bez termoobiegu) ok. 40 minut na złoty kolor. po wyjęciu z piekarnika dobrze studzimy.
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy ze śmietanką, dokładnie mieszamy i studzimy. wykładamy na dobrze ostudzony spód. z wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
smacznego.
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2014/04/mazurek-czekoladowo-orzechowy.html