Wykonanie
Mazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. W ubiegłym roku przygotowałam mazurek kajmakowy (klik), bo to mój ulubiony, a zaraz po nim jest właśnie
czekoladowo-
orzechowy. Jest to jeden z łatwiejszych mazurków. Nie dość, że spód i pomadę robi się expresowo, to w smaku jest bardzo pyszny. Posmakuje wszystkim.składniki na ciasto:170 g
mąki pszennej tortowej120 g
orzechów laskowych30 g
cukru130 g zimnego
masła1
jajkopomada:400 g
czekolady mlecznej z orzechami laskowymi100 ml
śmietanki kremówki 30%przygotowanie:
orzechy mielimy drobno w blenderze. dodajemy do
mąki przesianej na stolnicę. następnie dodajemy
cukier,
masło pokrojone w kawałki oraz
jajko. siekamy nożem do połączenia się składników aż powstanie drobna kruszonka, a następnie szybko zagniatamy łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. owijamy folią i dobrze chłodzimy w lodówce min. 60 minut. schłodzone ciasto rozkładamy odrywając po kawałku w formie na dużą tartę (średnica 27 cm), nakłuwamy widelcem z wierzchu i jeszcze chłodzimy w lodówce 30 minut. pieczemy w 180 stopniach (góra dół bez termoobiegu) ok. 40 minut na złoty kolor. po wyjęciu z piekarnika dobrze studzimy.
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, łączymy ze
śmietanką, dokładnie mieszamy i studzimy. wykładamy na dobrze ostudzony spód. z wierzchu posypujemy posiekanymi
orzechami laskowymi.smacznego.