ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe ciasteczka z cynamonem robione stempelkiem.

Orkiszowe ciasteczka z cynamonem robione stempelkiem.

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka zrobiłam wyłącznie z mąki orkiszowej jasnej i dzisiaj pobawiłam się w stemplowanie, wykorzystując mój mały nowy kuchenny gadżecik ;). Ciasteczka w smaku mają przyjemną nutę cynamonu i wanilii, a dzięki mące orkiszowej są bardzo delikatne. Lekko chrupiące na zewnątrz idealnie pasują do szklanki mleka.
składniki:
250 g mąki orkiszowej jasnej
125 g masła (temp. pokojowa)
3 małe żółtka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mleka
100 g cukru drobnego do wypieków
20 g domowego cukru waniliowego
przygotowanie: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło i przy pomocy noża łączymy z mąką. następnie dodajemy cukier, żółtka, cynamon, chwilkę dalej łączymy nożem, dodajemy mleko i szybko ręcznie zagniatamy ciasto. owijamy folią i chłodzimy 45 min w lodówce.
dużą blachę smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką. z ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki układając je na blaszce w nie za dużych odstępach, przyciskamy stempelkiem (stempelek każdorazowo oprószamy mąką by nie przyklejał się do ciasta).
pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni C. 10-15 minut. wyjmujemy i studzimy na kratce.
Pyszne i bardzo proste! Będę je powtarzać, bo nie ma jak domowe ciasteczka :)
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2014/03/orkiszowe-ciasteczka-z-cynamonem.html