Wykonanie
Ciasteczka zrobiłam wyłącznie z
mąki orkiszowej jasnej i dzisiaj pobawiłam się w stemplowanie, wykorzystując mój mały nowy kuchenny gadżecik ;).
Ciasteczka w smaku mają przyjemną nutę
cynamonu i
wanilii, a dzięki
mące orkiszowej są bardzo delikatne. Lekko chrupiące na zewnątrz idealnie pasują do szklanki
mleka.składniki:250 g
mąki orkiszowej jasnej125 g
masła (temp. pokojowa)3 małe
żółtka1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
mleka100 g
cukru drobnego do wypieków20 g domowego
cukru waniliowegoprzygotowanie: na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki
masło i przy pomocy noża łączymy z
mąką. następnie dodajemy
cukier,
żółtka,
cynamon, chwilkę dalej łączymy nożem, dodajemy
mleko i szybko ręcznie zagniatamy ciasto. owijamy folią i chłodzimy 45 min w lodówce.dużą blachę smarujemy
masłem i oprószamy delikatnie
mąką. z ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki układając je na blaszce w nie za dużych odstępach, przyciskamy stempelkiem (stempelek każdorazowo oprószamy
mąką by nie przyklejał się do ciasta).pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni C. 10-15 minut. wyjmujemy i studzimy na kratce.Pyszne i bardzo proste!
Będę je powtarzać, bo nie ma jak domowe
ciasteczka :)
