ßßß
Ciasteczka zrobiłam wyłącznie z mąki orkiszowej jasnej i dzisiaj pobawiłam się w stemplowanie, wykorzystując mój mały nowy kuchenny gadżecik ;). Ciasteczka w smaku mają przyjemną nutę cynamonu i wanilii, a dzięki mące orkiszowej są bardzo delikatne. Lekko chrupiące na zewnątrz idealnie pasują do szklanki mleka.składniki:250 g mąki orkiszowej jasnej125 g masła (temp. pokojowa)3 małe żółtka1 łyżeczka cynamonu2 łyżki mleka100 g cukru drobnego do wypieków20 g domowego cukru waniliowegoprzygotowanie: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło i przy pomocy noża łączymy z mąką. następnie dodajemy cukier, żółtka, cynamon, chwilkę dalej łączymy nożem, dodajemy mleko i szybko ręcznie zagniatamy ciasto. owijamy folią i chłodzimy 45 min w lodówce.dużą blachę smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką. z ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki układając je na blaszce w nie za dużych odstępach, przyciskamy stempelkiem (stempelek każdorazowo oprószamy mąką by nie przyklejał się do ciasta).pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni C. 10-15 minut. wyjmujemy i studzimy na kratce.Pyszne i bardzo proste! Będę je powtarzać, bo nie ma jak domowe ciasteczka :)