Wykonanie





Pomysł na taką tartę stąd - kilk . Pominęłam fenkuł, ponieważ w moim domu to nie przejdzie. Staram się przemycać świeży
koperek, ale i tak często zostaje dostrzeżony i
potem jest niezadowolenie i skrzywiona mina, że "znowu to zielone świństwo dodałaś". Dlatego pominęłam fenkuł, bo z powodu całej bulwy
kopru włoskiego w tarcie byłaby ogromna awantura ;).Po przepis zapraszam na stronę autorki. Od siebie napiszę tylko to, że ciasto kruche przygotowałam z użyciem tylko
żółtek jaja (bez
białka), ponieważ nie lubię ciast kruchych z
białkiem. No i druga rzecz, ode mnie wskazówka czy może uwaga. Gdy wylejecie masę jajeczno-
śmietanową na tartę i będziecie układać kawałki
ryby i grillowanej
papryki, trzeba to zrobić b. szybko i szybko wstawić tartę do piekarnika. W przeciwnym razie
papryka będzie "tonąć" w
masie jajecznej. Najlepiej chyba zrobić to na kratce wyciągniętej z piekarnika, a
potem szybko ją wsunąć, wtedy też elementy tarty nam się nie poruszą. U mnie trochę się poprzesuwały, no ale manualnie nie jestem najlepsza w takich sprawach :/. Tak, czy inaczej
tarta bardzo smaczna. Polecam :).