ßßß Cookit - przepis na Boczek pieczony

Boczek pieczony

nazwa

Wykonanie

Boczek co jakiś czas pojawia się w naszym domu zamiast kupnych wędlin . Przyprawy za każdym razem inne, w innych proporcjach. A dziś była wersja bardzo podstawowa.
Składniki: boczek surowy - u mnie ok. 2 kg, sól, pieprz, majeranek, czosnek.
Przygotowanie: Boczek opłukać wytrzeć i natrzeć przyprawami. Pieprz utrzeć w moździeżu, do zmiażdżonego dodać majeranek i chwilę poucierać. Czosnek obrać i każdy ząbek pokroić na 3-4 kawałki po długości. W boczku robić dziury ostrzem noża i wkładać w nie czosnek. Następnie boczek nacieramy solą oraz przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Pieczemy w rękawie, w temp 180 st, tyle czasu ile waży boczek czyli w moim przypadku ok 2 godz.
Boczek po natarciu przyprawami można obłożyć liścmi laurowymi i razem z nimi potem piec.
Nie mogłam się powstrzymać i jeszcze ciepły ukroiłam i zjadłam z bułką razową :)
Źródło:http://kuchnia-w.blogspot.com/2014/03/boczek-pieczony.html