Wykonanie
Boczek co jakiś czas pojawia się w naszym domu zamiast kupnych
wędlin .
Przyprawy za każdym razem inne, w innych proporcjach. A dziś była wersja bardzo podstawowa.Składniki:
boczek surowy - u mnie ok. 2 kg,
sól,
pieprz,
majeranek,
czosnek.Przygotowanie:
Boczek opłukać wytrzeć i natrzeć
przyprawami.
Pieprz utrzeć w moździeżu, do zmiażdżonego dodać
majeranek i chwilę poucierać.
Czosnek obrać i każdy ząbek pokroić na 3-4 kawałki po długości. W
boczku robić dziury ostrzem noża i wkładać w nie
czosnek. Następnie
boczek nacieramy
solą oraz
przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Pieczemy w rękawie, w temp 180 st, tyle czasu ile waży
boczek czyli w moim przypadku ok 2 godz.
Boczek po natarciu
przyprawami można obłożyć liścmi laurowymi i razem z nimi
potem piec.Nie mogłam się powstrzymać i jeszcze ciepły ukroiłam i zjadłam z
bułką razową :)