Wykonanie
Moja wersja
śledzia po japońsku, którą polecam Wam na wigilię. Tradycyjnie powinien zawierać
surową cebulę, co dla mnie jest raczej nie wskazane biorąc pod uwagę ile osób tego dnia muszę wyściskać :)
Zielony groszek, który również jest składnikiem tradycyjnym tego dania nie każdemu z kolei pasuje. W mojej wersji
śledzik jest wyborny i bardzo Wam go polecam :) Sałatki możecie zrobić więcej i zajadać osobno bo jest pyszna sama w sobie :)Składniki (6 porcji)3 płaty
matiasa5
jajek ugotowanych na twardo2 duże
ogórki korniszony100 g twardego
żółtego serapół słoika 300 ml
pieczarek marynowanych2 czubate łyżki
majonezu + do dekoracjipół
zielonej paprykiodrobina
czerwonej papryki słodkiej do dekoracji3/4 szklanki
mlekaPrzygotowanie:
Śledzie układamy w płaskim naczyniu i zalewamy
mlekiem. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie krótko płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy wzdłuż by otrzymać łącznie 6 podłużnych płatów.
Ser,
zieloną paprykę i
ogórki kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy
pieczarki i 2
jajka.Dodajemy
majonez i dokładnie mieszamyMałe miseczki* napełniamy
sałatką. Na niej układamy zwinięty
filet śledziowy a do środka wkładamy przekrojone na pół
jajko na twardo. Dekorujemy
majonezem, mieloną
papryką i cienkimi paseczkami
zielonej papryki.Smacznego!* jeśli nie macie małych miseczek lub podajecie dla dużej liczby gości to
sałatkę można płasko rozłożyć na półmisku, na niej zwinięte z
jajkiem śledzie. Potrawa też będzie pięknie się prezentowała