ßßß Cookit - przepis na Eleganckie muffiny z dżemem na śniadanie

Eleganckie muffiny z dżemem na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Którz nigdy nie jadł na śniadanie chałki z dżemem :) Dziś propozycja na urozmaicenie tego prostego pomysłu - kilkoma łatwymi krokami możemy chałkę z dżemem zmienić w coś niemal wykwintnego, a przy tym przepysznego. Takie śniadanie zjedliśmy w niedzielny poranek - a kto by nie chciał? :)
Składniki (śniadanie dla 2 osób)
1 chałka
3 łyżki dżemu Łowicz (u mnie owoce leśne)
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (można też użyć mlecznej)
1 łyżeczka oleju
1 łyżka masła
do przybrania: listki mięty, maliny, płatki migdałowe
Przygotowanie:
Z chałki odciąć końcówki tak, by pozostał nam duży kawałek chałki o mniej więcej równym pokroju.
Pozostałą chałkę dzielimy na pół. Z obu części szklanką wycinamy walec,
Na małej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy walce z chałki płaską stroną do dołu i obsmażamy na rumiano. Potem rumienimy brzegi w ten sam sposób. Odstawiamy do ostudzenia.
Te stronę walca, która nie była smażona nacinamy by w środku walca powstała dziura. Wyrównujemy palcami i napełniamy dżemem. Z pozostałości chałki wykrawamy uzupelnienie, by zakorkować dziurkę.
Czekoladę razem z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maczamy w niej wierzch obu walców.
Można podać, gdy czekolada jest jeszcze bardzo ciepła lub gdy przestygnie.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/10/eleganckie-muffiny-z-dzemem-na-sniadanie.html