ßßß Cookit - przepis na Domowe batoniki.

Domowe batoniki.

nazwa

Wykonanie

Przepis ten znalazłam na zszywce :)
Składniki:
Ciasto:
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
W misce utrzeć masło, dodać cukier i mąkę. Ucierać mikserem aż do powstania gładkiego ciasta (kruchego). Ciastem wylepić dno keksówki wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuć widelcem.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut. Do momentu aż nabierze złotego koloru.Ciasto ostudzić.
Nadzienie:
4 łyżki karmelu
Polewa:
ok. 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
Karmel wylać na ostudzone ciasto. Całość włożyć do zamrażalnika na ok.1 h. Wyjąć i pociąć na ok. 2 cm batoniki. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać olej. Zanurzać batoniki w czekoladzie. Wyjąć i odstawić do zastygnięcia czekolady.
Źródło:http://codobregodzis.blogspot.com/2014/02/domowe-batoniki.html