Wykonanie
Bitki wołowe z którymi wiele osób ma problem, chociaż nie jest to jakieś trudne danie. Dziś przepis na moją absolutnie ulubioną potrawę -
bitki wołowe w
sosie grzybowym. idealne
mięso, które kroi się lekkim dotknięciem widelca, rozpływające się w ustach, bardzo aromatyczne, soczyste i pełne smaku. Przedstawię kilka istotnych porad dotyczących przygotowania
mięsa wołowego do duszenia.Składniki:1 kg
wołowiny na
bitki (użyłam udźca)2 garści
suszonych grzybów leśnych0,5 kg
pieczarek1 szklanka czerwonego,
wytrawnego wina2 średnie
cebulepół
owocu kiwi2
kostki rosołowe wołowe
sól,
pieprz,
przyprawa do mięsa duszonego
olej rzepakowy do smażenia
mąka pszennaPrzygotowanie:
Suszone grzyby zalać 2 szklankami wrzątku. Przykryć i odstawić na kilka godzin aż zmiękną.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z ewentualnych błonek. Pokroić w 1 cm plastry.Plastry
mięsa posypać
przyprawą do mięsa duszonego i
pieprzem. Wklepać dłonią.
Mięso rozbić tłuczkiem (nie na miazgę, ale jednak żeby plastry wyraźnie się rozpłaszczyły)Rozbite
mięso obtoczyć w
mące na patelni rozgrzać
olej. Partiami smażyć
mięso z obu stron na mocnym ogniu do zrumienienia.usmażone
mięso odłożyć na bok.Odcedzić
suszone grzyby.
Wodę, w której się moczyły wlać do garnka do duszenia *. Dodać 1 szklankę
wody, 2 kostki wołowe, zagotować
Pieczarki i
cebulę pokroić w półplastry, namoczone
grzyby posiekać.2 łyżeczki
mąki rozrobić w 1/3 szklanki zimnej
wody. Dodać gorący
wywar i rozmieszać. przelać do garnka.
Mięso przełożyć do wrzącego
wywaru. Dodać
pieczarki,
cebulę,
grzyby i
kiwi. zalać
winem. Dusić na małym ogniu minimum 1,5 godziny* - Ważną rzeczą jest pokrywa - jeśli potrawa dusi się długo, a pokrywa jest za lekka, to
woda momentalnie odparuje. Ja mam ciężką, szklaną pokrywę do garnka i w takim najlepiej mi się dusi
mięso.Uwagi:
Mięso należy obsmażyć na mocnym ogniu, dzięki temu zamkniemy w nim smak i
soki. Ważne jest też, by przełożyć je do gorącego
wywaru, a nie zimnego - w zimnej wodzie gotujemy rosół, wtedy
mięso soki puszcza do
wywaru, a samo smakuje wiadomo jak...Kwas zawarty w
owocu kiwi pomoże zmiękczyć
mięso. Po gotowaniu należy
kiwi namierzyć i wyrzucić.Smacznego!
