ßßß Cookit - przepis na Najlepsze Gołąbki z kapusty włoskiej

Najlepsze Gołąbki z kapusty włoskiej

nazwa

Wykonanie

Idealne gołąbki. Dodatek pieczarek i odrobiny ryżu sprawia, że mięso jest wilgotne i aromatyczne, przesycone wręcz doskonałym smakiem. Gołąbki są łatwe w przygotowaniu nawet dla początkującego kucharza. Zachęcam do użycia w przepisie domowych kostek warzywnych - nadają doskonałego smaku i aromatu potrawie. Warto je zrobić i mieć pod ręką w zamrażarce.
Potrzebujesz:
2 główki kapusty włoskiej
1 kg mielonej łopatki wieprzowej
1 woreczek białego ryżu
400 g pieczarek
1 cebula
2 sztuki domowej kostki warzywnej (jeśli musisz użyj sklepowych kostek)
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty odkrawamy głąba i usuwamy zewnętrzne uszkodzone liście. Wkładamy do wrzątku, przykrywamy, wyłączamy palnik i parzymy 15 minut. PO tym czasie wyjmujemy na durszlak by odciekła. Wodę ponownie zagotowujemy i tak samo postępujemy z drugą główką kapusty.
Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu
Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulkę. Dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Zdejmujemy z patelni do wystudzenia.
Mięso mieszamy z ryżem, pieczarkami i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z główek kapusty kolejno odcinamy liście i zwijamy gołąbki. Z liścia najpierw ścinamy gruby nerw. Następnie na środek wykładamy farsz. Zwijamy do środka boki liścia i całość rolujemy. (w internecie jest wiele filmików i obrazków jak się zwija gołąbki, można znaleźć bez trudu.)
Zwijamy gołąbki do wyczerpania mięsa
Pozostałymi liśćmi wykładamy dno dużego garnka. Na nich ciasno układamy gołąbki. Zalewamy wodą tak, aby przykryła gołąbki. Na wierzch rozkruszamy domowe kostki warzywne . Ustawiamy nad średnim ogniem i przykrywamy.
Od momentu zagotowania dusimy koło 35-40 minut.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/02/najlepsze-goabki-z-kapusty-woskiej.html