ßßß
Potrzebujesz:2 główki kapusty włoskiej1 kg mielonej łopatki wieprzowej1 woreczek białego ryżu400 g pieczarek1 cebula2 sztuki domowej kostki warzywnej (jeśli musisz użyj sklepowych kostek)3 łyżki oliwy z oliwekPrzygotowanie:W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty odkrawamy głąba i usuwamy zewnętrzne uszkodzone liście. Wkładamy do wrzątku, przykrywamy, wyłączamy palnik i parzymy 15 minut. PO tym czasie wyjmujemy na durszlak by odciekła. Wodę ponownie zagotowujemy i tak samo postępujemy z drugą główką kapusty.Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniuCebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulkę. Dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Zdejmujemy z patelni do wystudzenia.Mięso mieszamy z ryżem, pieczarkami i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem.Z główek kapusty kolejno odcinamy liście i zwijamy gołąbki. Z liścia najpierw ścinamy gruby nerw. Następnie na środek wykładamy farsz. Zwijamy do środka boki liścia i całość rolujemy. (w internecie jest wiele filmików i obrazków jak się zwija gołąbki, można znaleźć bez trudu.)Zwijamy gołąbki do wyczerpania mięsaPozostałymi liśćmi wykładamy dno dużego garnka. Na nich ciasno układamy gołąbki. Zalewamy wodą tak, aby przykryła gołąbki. Na wierzch rozkruszamy domowe kostki warzywne . Ustawiamy nad średnim ogniem i przykrywamy.Od momentu zagotowania dusimy koło 35-40 minut.Smacznego!