Wykonanie
Idealne gołąbki. Dodatek
pieczarek i odrobiny
ryżu sprawia, że
mięso jest wilgotne i aromatyczne, przesycone wręcz doskonałym smakiem. Gołąbki są łatwe w przygotowaniu nawet dla początkującego kucharza. Zachęcam do użycia w przepisie domowych kostek warzywnych - nadają doskonałego smaku i aromatu potrawie. Warto je zrobić i
mieć pod ręką w zamrażarce.

Potrzebujesz:2 główki
kapusty włoskiej1 kg mielonej
łopatki wieprzowej1 woreczek
białego ryżu400 g
pieczarek1
cebula2 sztuki domowej kostki warzywnej (jeśli musisz użyj sklepowych kostek)3 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:W dużym garnku zagotowujemy
wodę. Z
kapusty odkrawamy głąba i usuwamy zewnętrzne uszkodzone liście. Wkładamy do wrzątku, przykrywamy, wyłączamy palnik i parzymy 15 minut. PO tym czasie wyjmujemy na durszlak by odciekła.
Wodę ponownie zagotowujemy i tak samo postępujemy z drugą główką
kapusty.
Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu
Cebulę i
pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i szklimy na niej
cebulkę. Dodajemy
pieczarki i chwilę smażymy. Zdejmujemy z patelni do wystudzenia.
Mięso mieszamy z
ryżem,
pieczarkami i
cebulką. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Z główek
kapusty kolejno odcinamy liście i zwijamy gołąbki. Z liścia najpierw ścinamy gruby nerw. Następnie na środek wykładamy farsz. Zwijamy do środka boki liścia i całość rolujemy. (w internecie jest wiele filmików i obrazków jak się zwija gołąbki, można znaleźć bez trudu.)Zwijamy gołąbki do wyczerpania
mięsaPozostałymi liśćmi wykładamy dno dużego garnka. Na nich ciasno układamy gołąbki. Zalewamy
wodą tak, aby przykryła gołąbki. Na wierzch rozkruszamy domowe kostki warzywne . Ustawiamy nad średnim ogniem i przykrywamy.Od momentu zagotowania dusimy koło 35-40 minut.Smacznego!