Wykonanie
Szybkie, łatwe i pyszne zapiekanki z
pieczarkami. Trochę inne niż tradycyjne, ale ja wolę je w tej właśnie postaci.

Potrzebujesz: (na 3 zapiekanki)3 kromki
pieczywa (może być zeschnięte)2 duże
pieczarkikilka cienkich plasterków
cebulimasło lub
margarynaser żółty (tyle, by cienkimi plasterkami pokryć powierzchnię zapiekanek)Świeżo mielony
pieprzOpcjonalnie: ząbek
czosnku.Przygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Pieczywo smarujemy
masłem (nie za cienko, nie za grubo) Jeśli chcemy z
czosnkiem to obieramy ząbek i wciskamy go do niewielkiej ilości
masła. Dokładnie mieszamy i dopiero takim
masłem smarujemy kromki.Posmarowane
masłem pieczywo układamy w naczyniu do pieczenia. Nie trzeba naczynia niczym smarować.Na
masło kładziemy porozrywane cienkie plasterki
cebuli. Używam jednego plasterka na jedną kromkę - tu w zależności od upodobań można dać mniej lub więcej albo i wcale.
Pieczarki obieramy (nie myjemy) i kroimy w cienkie półplasterki. Układamy na
cebuli.Wstawiamy na średni poziom piekarnika na 10 minut. Po tym czasie obkładamy plastrami
sera i znów wstawiamy do piekarnika na koło 2 minuty - aż
ser się rozpuści.Podajemy z
ketchupemSmacznego!