Wykonanie
Wołowina musi być mięciutka, rozpływająca się w ustach a jednocześnie nie pozbawiona smaku. Ja najbardziej lubię
wołowinę duszoną z
pieczarkami. Nadają aromacik i znakomicie się komponują z kopytkami polanymi sosem.

Potrzebujesz:1,2 kg
mięsa wołowego (ja użyłam dziś udźca)0,5 kg
pieczarek1 duża
cebulaszklankę czerwonego,
wytrawnego wina2
kostki rosołowe wołowe
mąkęolej do smażenia
przyprawę do mięsa duszonego
pieprzPrzygotowanie:
Wołowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry grubości około 1 cm.Układamy plastry na desce, posypujemy
przyprawą do mięsa duszonego i
pieprzem. Wklepujemy lekko dłonią.
Mięso przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy.Odwracamy plastry
mięsa i podobnie postępujemy z drugiej strony.Wsypujemy do miseczki trochę
mąki i kolejno obtaczamy w niej plastry.Mocno rozgrzewamy patelnię z
olejem lub
oliwą.Na dużym ogniu krótko smażymy z obu stron plastry
mięsa. Mają lekko zbrązowieć.W garnku do duszenia gotujemy 3,5 szklanki
wody z 2 kostkami wołowymi i świeżo mielonym
pieprzem. w 0,5 szklanki zimnej
wody rozprowadzamy 2 czubate łyżeczki
mąki. Do szklanki dodajemy gorącego
wywaru i dokładnie mieszamy. Wszystko przelewamy powoli do garnka.Do
wywaru wkładamy
mięso.
Pieczarki myjemy i siekamy na niewielkie kawałki.
Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy do
mięsa.Całość podlewamy szklanką
wina.Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 1 , 5-2 godziny. Podczas duszenia nie odkrywamy garnka.Smacznego!