Wykonanie
Chleb własnej roboty - banalny w przygotowaniu. Warto zobaczyć zaskoczone miny gości "poważnie? SAMA upiekłaś dla nas chleb?".
Potem każdy bierze po małej kromeczce na spróbowanie, a za chwilę musisz lecieć do kuchni po drugi, bo z pierwszego nie zostają nawet okruszki.A swoim gościom wcale nie musisz wspominać, że przygotowanie tego
chleba zajęło Ci 5 minut :)

Potrzebujesz: (na 1 bochenek)0,5kg
mąki pszennej (dowolna)2 opakowania suchych
drożdży (14g)2 szklanki ciepłej (nie gorącej!)
wodypo 2 łyżeczki
soli i
cukru5 łyżek
otrębów pszennych8 łyżek ziaren. Jeśli nie lubisz nie musisz dodawać. Jeśli bardzo lubisz - możesz śmiało dać więcej. U mnie dziś
słonecznik.
masło i
bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.Przygotowanie:
Drożdże wsyp do miseczki z ciepłą
wodą i odstaw na kilka minut.W dużej (największej, jaką masz) misce wymieszaj
mąkę,
sól,
cukier,
otręby i ziarna. Dodaj do nich
wodę z
drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj.łyżką. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Keksówkę wysmaruj
masłem, obsyp
bułką i przelej do niej ciasto. Przykryj i odstaw jeszcze na czas rozgrzania piekarnika do 200 stopni.Gdy się rozgrzeje wstaw i piecz godzinę.Gorący
chleb wyjmij z formy (sam wyleci jak ją odwrócisz) i zawiń w czystą ściereczkę. Zostaw tak do ostygnięcia.Smacznego!