Wykonanie
Trzy musy razem, każdy z inną nutą. Warto spróbować.


Potrzebujesz:200 ml
śmietany kremówki3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej3 łyżeczki
żelatyny2
jajka60g
białej czekolady60g
gorzkiej czekolady6 płaskich łyżek
cukru pudru40g
masła1 łyżka
alkoholu, może być:
brandy, blue
curacao,
amaretto,
likiery kawowe bądź inny, pasujący, albo i wcale.Do kubka wsypać
kawę i zalać wrzątkiem. Osłodzić 2 łyżkami
cukru pudru. Ostudzić. Dodać
alkohol.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej
wody i dodać do
kawy. Dokładnie wymieszać i dodać 50 ml kremówki. Rozmieszać łyżką lub mikserem. Rozlać do 5 kieliszków i odstawić do lodówki.Gdy masa kawowa zgęstnieje przygotowujemy
musy czekoladowe.
Jajka dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. W rondelku umieszczamy
żółtka, 2 łyżki
cukru pudru i 70 ml
śmietany. Rozpuszczamy na parze (rondelek nie może dotykać wrzątku). dokładnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy
masło i rozpuszczamy je.Połowę zawartości rondelka odlewamy do miseczki i znów przenosimy go nad parę. Dodajemy ciemną
czekoladę i rozpuszczamy. Zdejmujemy rondel z pary.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2 łyżki
cukru pudru i ubijamy jeszcze 30 sekund. Połowę ubitej piany dodajemy do ciemnej masy czekoladowej i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy połowę
smietany kremówki, która nam została. Mieszamy i wylewamy mus do kieliszków.Odstawiamy na trochę do lodówki.Rondelek myjemy i wlewamy do niego odłożoną wcześniej połowę masy jajecznej. Dodajemy
białą czekoladę i znów nad parę - aż do roztopienia. Zdejmujemy z pary i dodajemy resztę
śmietany i piany z
białek. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na mus z ciemnej
czekolady.Kieliszki pozostawiamy w lodówce do stężenia ostatniej masy.Przed podaniem można udekorować wiórkami czekoladowymi.Smacznego!