Wykonanie
Lubicie bób? Hahaha, głupie pytanie, oczywiście, że tak. A jedliście już w
bób w pieczonej wersji? Z chrupiącą skórką o lekko pikantnym smaku? Jeżeli nie, to najwyższa
pora, żeby to zmienić.Jak już upieczecie swoją porcję i zajadanie go saute Wam się znudzi, to zawsze możecie zrobić z nim pyszną
sałatkę - ale o
sałatce będzie osobny post. Zacznijmy od upieczenia
bobu.Możecie go przyprawić jak chcecie. Możecie pokombinować z
czosnkiem i
cebulką. Ja proponuję Wam wersję bardzo podstawową, niewymagającą praktycznie żadnego wysiłku.

Składniki:kilogram
bobuolej/oliwaspora szczypta
soliłyżeczka
ostrej paprykiłyżeczka
słodkiej paprykiNa dno dużej miski wlewamy trochę
oleju. Wsypujemy
przyprawy i
sól, mieszamy, aż utworzy się pasta - niezbyt gęsta, musi z łatwością pokryć
bób. Wrzucamy
bób i mieszamy, aż każde ziarenko będzie pokryte
przyprawami.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Blachę wykładamy folią aluminiową, wsypujemy
bób. Przykrywamy warstwą folii. Pieczemy około 40 minut, aż
bób będzie miękki w środku, od czasu do czasu mieszając - ze dwa
razy. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut, żeby skórka lekko się przyrumieniła.Smacznego!
