Wykonanie
Dzisiaj szybki wpis, o szybkiej i efektownej sałacie - idealnej jako przekąska, przystawka, lub lekki posiłek.Przepis na nią przyuważyłam już dawno, w programie Ani Starmach "Pyszne 25", ale dopiero teraz, jako, że sezon na
gruszki trwa, udało mi się go wypróbować.Jest to danie proste w wykonaniu, ale kulki
serowe, obtoczone w różnokolorowych posypkach sprawią, że ta
sałatka będzie stanowić ozdobę każdego stołu - idealna na imprezy!Jeżeli nie lubicie
sera pleśniowego, to możecie ograniczyć jego ilość, albo zastąpić
serem typu
feta - chodzi o to, żeby nasze kulki nie były mdłe, a raczej wyraziste w smaku. Nie martwcie się, że będą intensywne - ich smak idealnie dopełniają kawałki
jabłka i
gruszki.

Składniki na 3 porcje:garść tartego
sera żółtegogarść
sera z niebieską pleśnią pokrojonego w drobną kostkęgarść
sera twarogowego (lub więcej - musi być go tyle, żeby dało się formować kulki)
miks sałat2 garści
orzechów włoskichmałe
jabłkomała
gruszkasiekany
szczypiorekpapryka słodkaocet balsamicznyZ
serów robimy jednolitą masę: mieszamy je i dodatkowo rozdrabiamy widelcem. Następnie formujemy z nich 9 kulek równej wielkości - mniej więcej wielkości
orzecha włoskiegoPołowę
orzechów siekamy, a połowę prażymy na suchej patelni aż zaczną pachnieć.
Gruszkę i
jabłko kroimy na plastry - jeżeli zależy nam na urodzie dania - lub w grubą kostkę - jeżeli, po prostu ma być smacznie ;)3 kulki obtaczamy w
szczypiorku, 3 w
słodkiej papryce i 3 w posiekanych orzechach.Na dnie miski układamy
miks sałat, na to plastry
gruszki i
jabłka, a na samym końcu dokładamy nasze
serowe kulki. Posypujemy całość lekko posiekanymi, prażonymi
orzechami.Przed samym podaniem skrapiamy całość
octem balsamicznym.Smacznego!
