Wykonanie
To już kolejna odsłona tej ciecierzycowej pasty, której do miana hummusu brakuje tahiny, ale oprócz tego jest absolutnie w porządku. Pierwsza wersja wyglądała tak: (klik! klik!), a teraz przyszła
pora na wersję z
suszonymi pomidorami, mocno doprawioną
ziołami i lepszą na randkę, ponieważ nie dodałam
czosnku ;)Świetnie sprawdza się jako dip do wszelkich chrupiących warzyw i jako pasta kanapkowa. Myślę, że dałoby się nawet utoczyć z niej kotlety, ale na razie wolę ją na zimno.Hummus z
suszonymi pomidorami
Składniki:puszka
ciecierzycypół słoika
suszonych pomidorów w
oliwie2 łyżki
oliwy z
pomidorówsok z połowy
cytrynysólgarść świeżych
ziół - u mnie
mięta,
mięta ananasowa i fioletowa
bazyliaCiecierzycę miksujemy na gładko. Dodajemy 3/4
pomidorów i też miksujemy na gładką pastę.Pozostałe
pomidory siekamy nieco grubiej i mieszamy z pastą. Dodajemy
oliwę,
sok z cytryny i
sól do smaku.
Zioła siekamy i dodajemy na końcu, zostawiając odrobinę do przybrania.Smacznego!
