Wykonanie
Dziś kolejny przepis z
serii "jak nie ma różnicy, to po co przepłacać?". Czasami jest tak, że coś kupuję, zjadam i dochodzę do wniosku, że sama też umiem to zrobić, a wyjdzie mnie taniej i zdrowiej.Oczywiście uważam, że to dobrze, że możemy kupić różne gotowce. Nie zawsze mamy czas, ochotę i umiejętności, aby samemu coś wykombinować. Można też zainspirować się jakimś daniem i
potem je odtworzyć.Tak było z tą pastą. W Lidlu czasami trafia się hummus, który szalenie przypadł mi do gustu. Jednak nie jest on w stałej podaży, więc w okresach posuchy mocno tęsknię. To znaczy tęskniłam - bo wczoraj odtworzyłam jego smak w domu :)Jest to nieco inny hummus niż ten tradycyjny. Bez pasty tahini, za to z
serkiem. Jest delikatny, kremowy,
czosnkowy i kwaskowy w sam raz... Mogłabym tak wymieniać godzinami, ale lepiej sami spróbujcie :)Hummus inaczej

Składniki:puszka
ciecierzycy60g
serka naturalnegosok z 1/4
cytrynyząbek
czosnkusól,
pieprzłyżka
oliwyMiksujemy na gładko
ciecierzycę i
serek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
sok z cytryny i mieszamy dokładnie. Przekładamy pastę do naczynia, w którym zamierzamy ją podać i smarujemy wierzch
oliwą, aby hummus nam nie obsychał.Wspaniale smakuje na
chlebie, waflach
ryżowych i jako dip do warzyw.Smacznego!
