Wykonanie
Uwielbiam programy kulinarne i kulinarno-rozrywkowe. Na pewno każdy zna program "Ugotowani", ale nie wiem czy każdy widział jego brytyjską wersję "Zapraszam do stołu".Jest o tyle ciekawy, że często jego uczestnicy nie mają za wiele
wiedzy na temat kuchni, upijają się już pierwszego wieczora i mocno szaleją :) Z racji tego, że jak wspomniałam, większość z nich nie jest mistrzami w kuchni, rzadko zdarzają się tam potrawy, które
potem mam ochotę wypróbować. Ostatnio jednak trafiłam na odcinek, gdzie gotowali całkiem nieźle i podpatrzyłam tam przepis na pasztet z
wędzonej makreli.Przepis ten jest o tyle fajny, że do jego wykonania potrzebujemy jedynie
trzech składników podstawowych. Reszta leży już w inwencji kucharza :)Wykonanie jest szybkie i proste, a danie sprawdzi się świetnie jako przystawka, lub element Wielkanocnego śniadania.Pasztet z
wędzonej ryby
Składniki:200g
mięsa makreli (po oczyszczeniu z ości)100g
serka kremowego - naturalnego1
jajkoopcjonalnie
kaparypieprz mielony
Rybę rozdrabniamy i mieszamy z
serkiem,
jajkiem,
kaparami. Doprawiamy
pieprzem, bo
ryba jest słona i nie ma potrzeby solić naszego pasztetu dodatkowo. Przekładamy pasztet do małych kokilek (3-4 porcje).Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy na ciepło, lub na zimno.Smacznego!Uwaga: Jeśli lubicie
oliwki, lub
suszone pomidory to też będą pasowały. Kombinujcie, bo to zawsze jest dobry pomysł! :)

