ßßß Cookit - przepis na Ziołowe tarty na słodko

Ziołowe tarty na słodko

nazwa

Wykonanie

Kolejna dłuższa przerwa, ale w długie weekendy przebywam głównie poza domem, więc mimo, że mam parę zaległych rzeczy do opublikowania, to nie było kiedy.
Dziś wracam z przepisem, który przyciągnął mnie niecodziennym połączeniem słodyczy i ziół - zwłaszcza, że obok tych deserowych jak melisa i mięta, znalazła się tam bazylia.
Przepis wzięłam z czerwcowej "Kuchni" - jest zamieszczony na wnętrzu okładki, ponieważ jest sponsorowany przez Swedeponic - Polskie zioła. Oczywiście lekko go zmieniłam, miedzy innymi zrobiłam nadzienie z połowy składników, ponieważ a) kupiłam za mało serka b) i tak ledwo całe się upchało w foremkach.
Potrzebne będzie:
Na spód:
100g masła
200g mąki
50g cukru
szczypta soli
jajko
Na nadzienie:
250g mascarpone
40g cukru
jajko
skórka z połowy cytryny
Na ziołową pastę:
po ćwierć pęczka melisy, mięty i bazylii + odrobina oliwy, żeby łatwo się zmiksowało
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto i wykładamy nim małe foremki lub dużą formę na tartę, nakłuwamy spód widelcem.
Podpiekamy przez ok 15 minut w 200 stopniach - aż będzie rumiane.
Składniki na masę serkową dokładnie miksujemy i wykładamy na podpieczony spód/ spody.
Miksujemy na pastę zioła z oliwą i otrzymaną pastą zdobimy wierzch tart.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/06/zioowe-tarty-na-sodko.html