Wykonanie
Wiem, że nie każdy lubi
awokado i nie każdy wie, jak przemycić tak dużą liczbę cennych składników do swojego organizmu. Okazuje się, że
awokado może być nie tylko składnikiem sałatek lub dodatkiem do kanapek. Może też stanowić główny składnik pysznego deseru. U mnie właśnie dziś powstała taka pyszność, idealna na podwieczorek. Z
awokado przygotowałam
pudding o smaku
orzechowym, z dodatkiem
gorzkiej czekolady i wiórek
kokosowych. Tym razem wybór orzeszków był bardzo prosty, zdecydowałam się na
orzeszki ziemne, czyli zwykłe
fistaszki. Jeżeli wybieracie orzeszki słone polecam je najpierw troszkę przetrzeć suchym ręcznikiem papierowym. Ja kupiłam wersję orzeszków bez
soli :)Ten przepis bierze udział w konkursie Popołudnie z Felixem, organizowanym przez firmę Felix.Składniki:1
awokado0,5 szklanki
orzeszków ziemnych Felix3 kostki
gorzkiej czekolady10 łyżek
mleka1 łyżka
syropu z agawy1 łyżka
wiórków kokosowychKilka
jagód gojiPrzygotowanie:Orzeszki usmażyłam na suchej patelni na brązowy kolor i zmieliłam w rozdrabniaczu razem z kostkami
czekolady.
Awokado obrałam i pokroiłam na małe kawałki. Połączyłam składniki, dodałam
syrop z agawy i
mleko. Zmiksowałam wszystko za pomocą blendera i gdy masa była już gładka wstawiłam do lodówki na kilkanaście minut. Schłodzoną masę wyłożyłam do szklaneczki i posypałam wiórkami kokosowymi oraz
jagodami goji. Pyszny
pudding był już gotowy.