ßßß
 
            
         Kto pamięta smak sklepowego Snickersa do chleba? Wielu z nas do tej pory chętnie wróciłoby do tego smaku, ale niestety smarowidło zostało wycofane ze sklepowych półek. Dlaczego więc nie spróbować odtworzyć tego smaku? Domowy krem jest bardzo zbliżony w smaku do popularnego batona.Składniki:1 puszka masy krówkowej (o smaku karmelu), lub puszka mleka skondensowanego słodzonego500 g orzeszków ziemnych solonych1 gorzka czekolada (100 g) i.... to wszystko! :)1. Z opakowania odsypujemy na patelnię 400 g orzeszków. Prażymy je przez ok 5 minut, a następnie bardzo dokładnie mielimy blenderem na gładki krem. W ten sposób powstaje masło orzechowe.2. Pozostałe 100 g przerzucamy na sito i dokładnie płuczemy z soli, a następnie prażymy na patelni przez ok 5 minut a następnie mielimy blenderem na gładki krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do 100 g zmielonych orzeszków.3. Jeżeli nie mamy gotowej masy krówkowej, mleczko skondensowane gotujemy ok 3 godz na bardzo małym ogniu, aż powstanie karmel. Do zamykanego słoiczka wkładamy na zmianę masło orzechowe, czekoladę i masę krówkową.
Kto pamięta smak sklepowego Snickersa do chleba? Wielu z nas do tej pory chętnie wróciłoby do tego smaku, ale niestety smarowidło zostało wycofane ze sklepowych półek. Dlaczego więc nie spróbować odtworzyć tego smaku? Domowy krem jest bardzo zbliżony w smaku do popularnego batona.Składniki:1 puszka masy krówkowej (o smaku karmelu), lub puszka mleka skondensowanego słodzonego500 g orzeszków ziemnych solonych1 gorzka czekolada (100 g) i.... to wszystko! :)1. Z opakowania odsypujemy na patelnię 400 g orzeszków. Prażymy je przez ok 5 minut, a następnie bardzo dokładnie mielimy blenderem na gładki krem. W ten sposób powstaje masło orzechowe.2. Pozostałe 100 g przerzucamy na sito i dokładnie płuczemy z soli, a następnie prażymy na patelni przez ok 5 minut a następnie mielimy blenderem na gładki krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do 100 g zmielonych orzeszków.3. Jeżeli nie mamy gotowej masy krówkowej, mleczko skondensowane gotujemy ok 3 godz na bardzo małym ogniu, aż powstanie karmel. Do zamykanego słoiczka wkładamy na zmianę masło orzechowe, czekoladę i masę krówkową.
