Wykonanie
Tym razem na śniadanie nie proponuję owsianki, a bardzo odżywczy
pudding z
białego ryżu,
czekolady i
masła orzechowego. Nie dość, że są ta same pyszności, to dodają bardzo dużo energii, szczególnie jeżeli w planach macie aktywny dzień. Oczywiście
pudding może zastąpić także deser :)Składniki:100 gram
ryżu białego (1 woreczek)1 szklanka
mleka koziego (może być też inne, np.
ryżowe lub
migdałowe)0,5 tabliczki
czekolady gorzkiej z dużą zawartością
kakao2 duże łyżki
masła orzechowego (bez
soli i
cukru)2 łyżki
syropu z agawyPłatki migdałowe lub
kokosowe do posypaniaPrzygotowanie:
Ryż ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do małego garnka wlałam
mleko, a gdy zaczęło się gotować, wrzuciłam wcześniej ugotowany
ryż. Dodałam
czekoladę, którą wcześniej rozpuściłam na wolnym ogniu i gotowałam przez około 5 minut. Zestawiłam z ognia i odstawiłam na około 15 minut. Po tym czasie, dodałam
masło orzechowe i
syrop z agawy. Wszystko zmiksowałam za pomocą blendera i
pudding był już prawie gotowy, wystarczyło podać go w pucharku lub małej miseczce i posypać
płatkami migdałów i
płatkami kokosowymi.