ßßß Cookit - przepis na Pudding ryżowy z czekoladą i masłem orzechowym

Pudding ryżowy z czekoladą i masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Tym razem na śniadanie nie proponuję owsianki, a bardzo odżywczy pudding z białego ryżu, czekolady i masła orzechowego. Nie dość, że są ta same pyszności, to dodają bardzo dużo energii, szczególnie jeżeli w planach macie aktywny dzień. Oczywiście pudding może zastąpić także deser :)
Składniki:
100 gram ryżu białego (1 woreczek)
1 szklanka mleka koziego (może być też inne, np. ryżowe lub migdałowe)
0,5 tabliczki czekolady gorzkiej z dużą zawartością kakao
2 duże łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru)
2 łyżki syropu z agawy
Płatki migdałowe lub kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Ryż ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do małego garnka wlałam mleko, a gdy zaczęło się gotować, wrzuciłam wcześniej ugotowany ryż. Dodałam czekoladę, którą wcześniej rozpuściłam na wolnym ogniu i gotowałam przez około 5 minut. Zestawiłam z ognia i odstawiłam na około 15 minut. Po tym czasie, dodałam masło orzechowe i syrop z agawy. Wszystko zmiksowałam za pomocą blendera i pudding był już prawie gotowy, wystarczyło podać go w pucharku lub małej miseczce i posypać płatkami migdałów i płatkami kokosowymi.
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/06/tym-razem-na-sniadanie-nie-proponuje.html