Wykonanie
Kapryśna pogoda za oknem... Piękny spacer kończy się na szybkim powrocie do domu i próbie rozgrzania zmarzniętego, przemoczonego ciała. A co działa lepiej niż...gorąca czekolada? Z jeszcze lekko drżącymi rękami wzięłam się za jej przyrządzenie. Z dostępnych w domu składników powstał ten piękny rozgrzewający
napój.

Składniki:2 szklanki
mleka1 tabliczka
gorzkiej czekolady (minimum 70%)opcjonalnie ulubione dodatki np. grubą
sól,
płatki migdałowych,
kokosPrzygotowanie:Przygotowanie domowej gorącej
czekolady jest bardzo proste. Do garnka do
mleka (lub innego z grubym dnem) wlewamy
mleko i drobno połamaną
czekoladę. Rozgrzewamy aż zacznie się gotować. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty cały czas mieszając. Często dodaję do gotujących się składników gruboziarnistą
sól lub łyżkę
płatków migdałowych czy
wiórki kokosowe - wówczas przed podaniem przelewam moją gorącą
czekoladę przez sito.Smacznego