Wykonanie
Dziś zaproponuję Wam na obiad
sałatkę z
kurczakiem i
kaszą kuskus. Jako dodatek posłużył mi świeży
ananas stąd w nazwie „Hawajska”. Mam nadzieję, że
sałatka Wam posmakuje, ja wraz z moim Piotrusiem zjedliśmy ją w mgnieniu oka i stwierdziliśmy, że jest „palce lizać” :)Składniki:Podwójna
pierś z kurczaka20 dkg
kaszy kuskus0,5 świeżego
ananasa (obranego i pokrojonego na kawałki)2
pomidory malinoweMix
sałatSól himalajska,
zioła dalmatyńskie,
pieprz kolorowy,
przyprawa do kurczakaOliwa z oliwek,
olej rzepakowyPrzygotowanie:Zaczęłam od
kurczaka, umytego pokroiłam na małe kawałki, posypałam
przyprawą do kurczaka i
solą himalajską. Usmażyłam na patelni na
oleju rzepakowym na złoty kolor. W międzyczasie ugotowałam
kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiłam składniki do ostygnięcia. Pokroiłam
pomidory w ósemki. Na talerzach kładłam najpierw mix
sałat, następnie kawałki
kurczaka, które posypałam
kuskusem. Na wierzch położyłam
pomidorki i kawałki
ananasa. W szklance wymieszałam 5 łyżek
oliwy z oliwek z
ziołami dalmatyńskimi,
pieprzem kolorowym i szczyptą himalajską. Polałam przyprawioną
oliwą sałatkę i po 10 minutach mogliśmy cieszyć się już jej smakiem.