Wykonanie
Na moim
stole dawno nie gościły naleśniki więc uznałam, że najwyższa
pora na ich przygotowanie. Wybrałam opcję warzywno-
pieczarkową, a ciasto z
mąki gryczanej. Takie naleśniki są nietrudne w przygotowaniu, a smakują naprawdę dobrze.

Składniki:2
jajka1 szklanka
mleka0,5 szklanki
wody2 szklanki
mąki gryczanej3
marchewki8
pieczarek1 większa
cebulaSól himalajska,
pieprz czarny,
pieprz cayenne,
zioła prowansalskieOlej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:Ciasto na naleśniki przygotowałam następująco: rozbełtałam
jajka z
mlekiem,
wodą i szczyptą
soli. Dodawałam stopniowo
mąkę i cały czas mieszałam trzepaczką, aż powstała gładka masa. Naleśniki smażyłam na minimalnej ilości
oleju rzepakowego. Z podanej ilości wyszło mi 6 sztuk. Aby przygotować farsz, pokroiłam drobniutko
cebulę i podsmażyłam pod przykrywką na odrobinie
oleju rzepakowego, dodałam startą
marchewkę, a gdy lekko zmiękła także starte
pieczarki. Smażyłam, aż
woda z
pieczarek wyparowała i przyprawiałam
solą himalajską,
pieprzem czarnym,
cayenne i
ziołami prowansalskimi. Farsz podzieliłam proporcjonalnie na liczbę naleśników. Życzę smacznego!