ßßß
Składniki:100 gram czerwonego ryżu3 jajka kurze lub 8 jaj przepiórczych1 puszka tuńczyka w sosie własnym0,5 długiego świeżego ogórkaGarść ruccoli (może być też roszponka)Garść rzeżuchy, rzodkiewka, szczypiorek3 łyżki oliwy z oliwek, zioła prowansalskie, sól himalajskaPrzygotowanie:Ryż gotowałam w lekko osolonej wodzie przez około 35 minut. Odstawiłam do ostygnięcia. Jaja ugotowałam na twardo i również zostawiłam, by ostygły. Gdy były już chłodne, obrałam i pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Tuńczyka odsączyłam z zalewy, a ogórka pokroiłam w kostkę. Ruccolę i rzeżuchę opłukałam i wysuszyłam. Wszystkie składniki za wyjątkiem rzeżuchy połączyłam. W małej szklaneczce wymieszałam oliwę z oliwek z ziołami prowansalskimi i solą himalajską. Na 15 minut przed podaniem sałatki polałam ją przyprawioną oliwą i dodałam rzeżuchę, szczypiorek i rzodkiewkę.