Wykonanie
Specjalnie czekałam, by wykorzystać opakowanie czerwonego
ryżu. Na święta przydał się idealnie do sałatki świątecznej. Oprócz
ryżu, do składników dodałam ruccolę,
tuńczyka i świeżego
ogórka, a jako element wielkanocny wykorzystałam
jajka i
rzeżuchę. Polecam także zamianę zwykłych
kurzych jajek na jajeczka przepiórcze, ja niestety nie zastałam ich w sklepie.
Składniki:100 gram czerwonego
ryżu3
jajka kurze lub 8 jaj przepiórczych1 puszka
tuńczyka w sosie własnym0,5 długiego świeżego
ogórkaGarść ruccoli (może być też
roszponka)Garść
rzeżuchy,
rzodkiewka,
szczypiorek3 łyżki
oliwy z oliwek,
zioła prowansalskie,
sól himalajskaPrzygotowanie:
Ryż gotowałam w lekko osolonej wodzie przez około 35 minut. Odstawiłam do ostygnięcia.
Jaja ugotowałam na twardo i również zostawiłam, by ostygły. Gdy były już chłodne, obrałam i pokroiłam wzdłuż na ćwiartki.
Tuńczyka odsączyłam z zalewy, a
ogórka pokroiłam w kostkę. Ruccolę i
rzeżuchę opłukałam i wysuszyłam. Wszystkie składniki za wyjątkiem
rzeżuchy połączyłam. W małej szklaneczce wymieszałam
oliwę z oliwek z
ziołami prowansalskimi i
solą himalajską. Na 15 minut przed podaniem sałatki polałam ją przyprawioną
oliwą i dodałam
rzeżuchę,
szczypiorek i
rzodkiewkę.