ßßß Cookit - przepis na Sałatka z czerwonym ryżem, tuńczykiem i jajkami

Sałatka z czerwonym ryżem, tuńczykiem i jajkami

nazwa

Wykonanie

Specjalnie czekałam, by wykorzystać opakowanie czerwonego ryżu. Na święta przydał się idealnie do sałatki świątecznej. Oprócz ryżu, do składników dodałam ruccolę, tuńczyka i świeżego ogórka, a jako element wielkanocny wykorzystałam jajka i rzeżuchę. Polecam także zamianę zwykłych kurzych jajek na jajeczka przepiórcze, ja niestety nie zastałam ich w sklepie.
Składniki:
100 gram czerwonego ryżu
3 jajka kurze lub 8 jaj przepiórczych
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
0,5 długiego świeżego ogórka
Garść ruccoli (może być też roszponka)
Garść rzeżuchy, rzodkiewka, szczypiorek
3 łyżki oliwy z oliwek, zioła prowansalskie, sól himalajska
Przygotowanie:
Ryż gotowałam w lekko osolonej wodzie przez około 35 minut. Odstawiłam do ostygnięcia. Jaja ugotowałam na twardo i również zostawiłam, by ostygły. Gdy były już chłodne, obrałam i pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Tuńczyka odsączyłam z zalewy, a ogórka pokroiłam w kostkę. Ruccolę i rzeżuchę opłukałam i wysuszyłam. Wszystkie składniki za wyjątkiem rzeżuchy połączyłam. W małej szklaneczce wymieszałam oliwę z oliwek z ziołami prowansalskimi i solą himalajską. Na 15 minut przed podaniem sałatki polałam ją przyprawioną oliwą i dodałam rzeżuchę, szczypiorek i rzodkiewkę.
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/04/saatka-z-czerwonym-ryzem-tunczykiem-i.html