Wykonanie
Uwielbiam
szparagi więc w sezonie (czyli akurat teraz) staram się najeść nimi na cały rok! Przygotowuje je pod różną postacią.
Mięsną i bezmięsną. Ale zawsze staram się, aby było pysznie! Noo nie,
szparagów nie można "zepsuć" :)No i co jest najważniejsze, że 100 g tych cennych "zielonych pałeczek" ma tylko niecałe 20 kcal. A dodatkowo są bombą witaminową.

Składniki:- opakowanie 500 g
szparagów zielonych- 200 g
batatów- 200 g
cukinii- 200 g chudego
twarogu- 2
jaja- 20 g
sera mozzarellaZe
szparagów obcinamy zdrewniałą końcówkę (około 2 cm) i lekko blanszujemy (wrzucamy na około 1 min na wrzątek). Wyciągamy i niech sobie stygną.
Batata obieramy i kroimy w krążki około 5 mm grubości każdy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i studzimy.
Jaja roztrzepujemy i łączymy razem ze zmielonym
twarogiem, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem ziołowym.
Cukinię kroimy w 5 mm krążki. Nie obieramy!Naczynie do zapiekania smarujemy lekko
oliwą (lub
masłem), na dno wykładamy krążki z
batatów, następnie układamy
szparagi - ciasno obok siebie.Na warstwę
szparagów kładziemy krążki
cukinii. Całość polewamy przygotowaną
serowo-jajeczną masą, dekorujemy
szparagami i posypujemy pokrojoną w kosteczkę
mozzarellą.Zapiekamy przez 20-25 minut w rozgrzanym do 185 stopni piekarniku!SMACZNEGO!!!